Louise Breslau

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Louise Catherine Breslau, Omakuva (1891).

Louise Catherine Breslau (alk. Maria Luise Katharina Breslau 6. joulukuuta 1856 München, Saksa12. toukokuuta 1927) oli saksalaissyntyinen taiteilija.

Münchenissä syntynyt Breslau asui lapsuutensa Sveitsissä Zürichissä. Aikuisena hän asettui Pariisiin. Astmaa sairastaneen Breslaun ajanvietteenä oli lapsena piirtäminen, kun hän joutui pitkiksi ajoiksi vuodepotilaaksi. Vaikka hän oli aikansa suosituimpia muotokuvamaalareita, hänen kuolemansa jälkeen hänet ja hänen työnsä on lähes unohdettu. Vasta 2000-luvulla on kiinnostus häntä kohtaan herännyt uudelleen.

Louise-Cathérine Breslau äitinsä kanssa, 1885.

Breslau oli varakkaasta porvarisperheestä. Hänen isänsä oli arvostettu naistentauteihin erikoistunut lääkäri, joka Breslaun ollessa kaksivuotias sai viran Sveitsistä Zürichin yliopistosta, ja näin Sveitsistä tuli perheen kotimaa. Perheen isä kuoli yllättäen joulukuussa 1866 saatuaan ruumiinavausta tehdessään stafylokokkitartunnan.

Päästäkseen taideopintojen pariin Breslau muutti Pariisiin ja meni opiskelemaan Académie Julianiin, joka tuolloin oli harvoja taideoppilaitoksia, joihin naiset pääsivät opiskelemaan. 1879 hän sai Pariisin salonkiin omakuvansa Tout passé. Hän avasi pian ateljeen ja käytti tämän jälkeen nimeä Louise Catherine Breslau. Hänen töitään oli salongissa esillä vuosittain, ja hänet palkittiin mitalilla. Hän sai myös Kunnialegioonan palkinnon. Hänestä tuli suosittu taiteilija ja arvostettu kollegojen piirissä. Hänen pitkäaikainen mallinsa, muusansa ja rahoittajansa oli Madeleine Zillhardt.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Louise Breslau.
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Louise Catherine Breslau