Louis Le Prince

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Louis Le Prince

Louis Aimé Augustin Le Prince (28. elokuuta 1841, Metz, Ranska16. syyskuuta 1890 (katoamispäivä)) oli ranskalainen keksijä ja varhainen elokuvaohjaaja. Hän ohjasi maailman ensimmäiset elokuvat Roundhay Garden Scenen ja Leeds Bridgen, molemmat vuonna 1888.

Le Prince opiskeli yliopistossa taidetta, fysiikkaa ja kemiaa. Valmistumisen jälkeen hän muutti Englannin Leedsiin. Siellä hän tapasi englantilaisen taiteilijan, Elizabeth "Lizzie" Whitleyn. He rakastuivat ja menivät naimisiin.

Le Prince ja Whitley muuttivat yhdessä New Yorkiin, jossa Le Prince toimi managerina pienelle joukolle taiteilijoita. Tällöin hän sai idean laitteesta, jolla voisi näyttää panoraamamaalauksen kokonaan liikkuvan kuvan avulla, josta syntyi ensimmäisenä pidetty filmikamera. Hän käytti siinä 16 erilaista linssiä kuvaamaan liikettä, vaikkei se aluksi aina onnistunut. Hän patentoi keksintönsä, jonka jälkeen Le Prince kehitti keksintönsä kameraksi, jossa käytettiin vain yhtä linssiä. Tällä kameralla hän kuvasi 1888 ensimmäiset elokuvat, Roundhay Garden Scenen ja Leeds Bridgen.[1] Le Princellä oli myöhemmin myös Yhdysvaltain kansalaisuus.

Le Prince katosi Ranskan Dijonissa vuonna 1890. Le Princen veli vei hänet juna-asemalle ja hyvästeli tämän. Le Princellä oli mukanaan materiaalit hänen ensimmäistä julkista näyttelyään varten ja matkalaukku. Ranskan viranomaiset kuulustelivat matkustajia junasta, johon Le Princen oli tarkoitus mennä. Kukaan ei muistanut nähneensä Le Princeä. Le Princeä oli hankalaa olla huomaamatta, sillä hän oli 193 senttimetriä pitkä ja jolla oli erittäin tunnistettavat pulisongit.[1] Tapaus jäi selvittämättä, vaikkakin hukkumista on myöhemmin epäilty.[2] Whitley uskoi, että Thomas Edison kidnappasi hänen miehensä. Le Prince julistettiin kuolleeksi 1897.

  1. a b The tragedy of Louis Le Prince www.acmi.net.au. Viitattu 7.4.2022. (englanniksi)
  2. Louis Aimé Augustin Le Prince
Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.