Lopputekstit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tyypilliset elokuvan lopputekstit.

Lopputekstit ovat muun muassa elokuvien ja televisio-ohjelmien lopussa esitettävä luettelo kaikista ohjelman tekemiseen osallistuneista henkilöistä. Jokaisen nimen kohdalla mainitaan henkilön hoitama tehtävä. Vakiintuneen tavan mukaan varsinkin pitemmät lopputekstit liukuvat kuvaruudun tai valkokankaan poikki pitkänä listana alhaalta ylös. Useimmissa ohjelmissa ja elokuvissa on myös alussa lyhyempi tekijäluettelo eli alkutekstit.

Televisiosarjoissa lopputekstit eivät kestä kovinkaan kauan, yleensä minuutin tai puoli. Pitkissä elokuvissa lopputekstit ovat usein pitkät, ja ne kestävät yleensä viitisen minuuttia. Yleensä merkittävimmät roolit mainitaan ensin. Vanhoissa elokuvissa tekijäluettelo on tyypillisesti kokonaan alussa eikä lopussa. Henkilöiden lisäksi lopputeksteissä voidaan nimetä elokuvan tekemistä avustaneita yhteisöjä tai yrityksiä sekä elokuvassa käytettyjä musiikkikappaleita. Lisäksi mukana voi olla erilaisia juridisista syistä lisättyjä huomautuksia, kuten "tämän elokuvan tapahtumat ovat fiktiivisiä" tai "eläimiä ei vahingoitettu tätä elokuvaa tehtäessä". Joissain elokuvissa voi olla yksittäinen, juonta täydentävä tai humoristinen kohtaus vielä lopputekstien jälkeen.

Myös tietokone- ja konsolipeleissä esiintyy usein lopputekstit, jotka ovat kuitenkin usein katsottavissa milloin tahansa.

Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.