Lootustemppeli

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lootustemppeli
Lootustemppeli
Lootustemppeli
Perustiedot
Sijainti Delhi, Intia
Rakennustyyppi temppeli
Uskonnollinen käyttö bahai
Arkkitehtuuri
Arkkitehdit Fariborz Sahba
Valmistumisvuosi 1986
Kapasiteetti 2 500

Lootustemppeli on Delhissä, Intiassa sijaitseva bahai-uskon temppeli, joka vihittiin käyttöön joulukuussa 1986. Sen kukkamaisesta muodosta on tullut merkittävä nähtävyys kaupungissa. Kuten kaikki bahai-temppelit, myös Lootustemppeli on avoin kaikille uskonnosta tai muista ominaisuuksista riippumatta. Shoghi Effendin mukaan bahai-temppeli on bahai-uskon ”hiljainen opettaja”. Rakennus koostuu 27 vapaasti seisovasta marmoripäällysteisestä ”terälehdestä”, jotka on järjestetty kolmeen klusteriin muodostamaan yhdeksän sivua, ja yhdeksän ovea avautuu keskushalliin, jonka korkeus on hieman yli 34 metriä ja jonka tilavuus on 2 500 ihmistä. Lootustemppeli on voittanut lukuisia arkkitehtonisia palkintoja ja se on ollut esillä monissa sanoma- ja aikakauslehdissä.[1] Vuoden 2001 CNN:n raportissa viitattiin siihen maailman eniten vierailtuna rakennuksena.[2]

  1. Galloway, Lindsey: The world’s most beautiful places of worship BBC Travel. 4.1.2016. Viitattu 19.8.2021. (englanniksi)
  2. Banerjee, Samayita: Know Your Monument: Lotus Temple and the number nine The Indian Express. 28.6.2019. Viitattu 19.8.2021. (englanniksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä arkkitehtuuriin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.