Lolita

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli kertoo Vladimir Nabokovin romaanista. Muita merkityksiä on täsmennyssivulla.

Lolita on Vladimir Nabokovin vuonna 1955 julkaistu romaani. Romaani on saavuttanut kuuluisuuden uutta luovan tyylinsä ja kiistanalaisen aiheensa vuoksi. Lolita kertoo keski-ikäisen miehen seksuaalisesta hullaantumisesta 12-vuotiaaseen tyttöön.

Henkilöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäisessä persoonassa kirjoitetun kirjan päähenkilö ja minä-kertoja on keski-ikäinen, Euroopasta Yhdysvaltoihin muuttanut kirjallisuudentutkija, joka kertoo tarinan salanimellä Humbert Humbert.

Romaanin nimihenkilö on Dolores Haze, jota Humbert kutsuu nimellä Lolita. Hän on kirjan merkittävin tekijä, konfliktin luoja.

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Päähenkilö Humbert Humbert vuokraa itselleen huoneen keski-ikäisen leskirouvan Charlotte Hazen asunnosta. Humbertia kiehtovat esiteini-ikäiset tytöt, joita hän mielessään kutsuu "nymfeteiksi", ja suhtautuu vinoutuneessa maailmassaan heihin kuin aikuisiin lasten vartaloissa. Humbert on ihastunut Charlotten tyttäreen, hurmaavaan Lolitaan, ja pian hän naikin rouva Hazen voidakseen olla aina Lolitan lähellä. Rouva Hazen yllättävän kuoleman jälkeen, josta Lolita syyttää Humbertia, Humbert ottaa Lolitan mukaansa ja lähtee pakomatkalle peläten jatkuvasti kiinnijäämistä.

Teemat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjan teemoihin kuuluu vahvasti ihmisen tutkinta. Kirja tutkii seksuaalista himoa ja sen vaikutusta ihmisen luonteeseen, kuten Humbertin muuttuminen näennäisen normaalista, mukavasta miehestä voimakkaan omistushaluiseksi, häikäilemättömäksi ja pelokkaaksi. Kirja peilaa myös erilaisia ihmisiä ja pelkoa, joita nämä ihmiset kokevat muun maailman suhtautumisesta heidän poikkeaviin taipumuksiinsa.

Filmatisoinnit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirja on filmatisoitu kahdesti. Vuonna 1962 Stanley Kubrickin ohjaamana nimellä Lolita sekä vuonna 1997 Adrian Lynen ohjaamana edelleen nimellä Lolita. Kirja on ollut myös merkittävänä innoittajana musiikin ja kuvataiteen alalla (esimerkiksi Suomessa Virtasen laulu "Lolita", Johanna Kurkelan vuonna 2010 ilmestyneen levyn nimi on Hyvästi, Dolores Haze).

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirja julistettiin heti ilmestyttyään vuonna 1955 kielletyksi kirjaksi. Siitä kuitenkin tuli bestseller Euroopassa ja Amerikassa.[1]

Helle Kannila totesi Arvostelevaan kirjaluetteloon vuonna 1960 kirjoittamassaan arviossa Nabokovin olevan lahjakas kirjoittaja ja kirjan sisältävän "kosolti taidokkaasti, usein ironisesti esitettyjä havaintoja ja ajatuksia." Hän oli kuitenkin myös sitä mieltä, että teosta tuskin lopulta voi pitää niin merkittävänä, että sitä olisi kirjastoille erityisesti suositeltava, vaan "niissä tullaan jos halutaan hyvin toimeen ilman tällaista varmaan monenlaista harmia aiheuttavaa sensaatiokirjan maineen saanutta romaania."[2]

Suomennos[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Nabokov, Vladimir: Lolita. (Lolita, 1955.) Suomentaneet Eila Pennanen ja Juhani Jaskari. 10. painos (1. painos 1959). Jyväskylä Helsinki: Gummerus, 1998. ISBN 951-20-5425-6.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Lolita Kirjasampo. Viitattu 23.4.2015.
  2. Lolita Arvosteleva kirjaluettelo. Kirjasampo / Kirjastot.fi. Viitattu 23.4.2015.