Logisismi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Logisismi on matematiikan filosofian suuntaus, joka piti matematiikkaa logiikan laajennuksena ja pyrki palauttamaan osan matematiikasta tai koko matematiikan logiikkaan. Ohjelman isänä voidaan pitää Gottlob Fregeä, ja sitä toteuttivat ennen kaikkea Bertrand Russell (Principles of Mathematics, 1903) ja Alfred North Whitehead. Frege luopui ohjelmasta Russellin havaittua niin sanotun Russellin paradoksin, joka todisti naiivin joukko-opin ristiriitaisuuden. Russell ja Whitehead jatkoivat logisismin kehittämistä teoksessaan Principia Mathematica (1910–1913).

Kurt Gödelin epätäydellisyyslauseen on usein katsottu romuttaneen ohjelman lopullisesti. Uutta pyrkimystä logisismin jatkamiseen on kutsuttu uuslogisismiksi. Uuslogisismia on kannattanut ennen kaikkea Crispin Wright.

Logisismi oli keskeisessä osassa analyyttisen filosofian kehityksessä 1900-luvulla.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Horsten, Leon: Philosophy of Mathematics: Logicism The Stanford Encyclopedia of Philosophy. The Metaphysics Research Lab. Stanford University. (englanniksi)
  • Jones, Roger Bishop (toim.): Logicism (englanniksi)
  • Tennant, Neil: Logicism and Neologicism The Stanford Encyclopedia of Philosophy. The Metaphysics Research Lab. Stanford University. (englanniksi)
Tämä filosofiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.