LogMeIn Hamachi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
LogMeIn Hamachi
LogMeIn Hamachi
LogMeIn Hamachi
Kehittäjä LogMeIn Inc.
Kehityshistoria
Vakaa versio 2.1.0.166
Tiedot
Ohjelmistotyyppi Vertaisverkko, VPN
Käyttökielet Pääkielenä Englanti sekä lukuisia muita
Alusta Komentoliittymäversio: Linux,
Graafinen: OS X ja Windows
Lisenssi Ilmaisohjelma
Aiheesta muualla
logmeinhamachi.com

LogMeIn Hamachi on ilmaisohjelma salatun näennäisen lähiverkon (VPN) yksinkertaiseen luomiseen. Ohjelmalla voidaan siis liittää koneita internetin välityksellä saman lähiverkon alle, vaikka nämä sijaitsevat maantieteellisesti etäällä toisistaan. Ohjelma sinänsä ei sisällä yksinkertaisen keskustelutoiminnon lisäksi mitään erityisiä työkaluja vaan sen kautta voidaan käyttää mitä tahansa tavallisen lähiverkon sovellusta, kuten esimerkiksi selata toisten koneiden verkkojakoja tai pelata verkkopelejä. Hamachi onkin suosittu erityisesti moninpelattavien tietokonepelien harrastajien keskuudessa. Ohjelma on tällä hetkellä saatavilla ilmaiseksi Windowsille ja Mac OS X:lle kuvan graafisella käyttöliittymällä varustettuna ja samat ominaisuudet sisältävänä beta-kehitysversiona tekstiversiona Linuxille.

LogMeIn Hamachi on keskitetysti hallittu VPN-järjestelmä, joka perustuu ohjelman omistajan tarjoamiin keskuspalvelimiin ja niihin yhdistäviin asiakasohjelmiin käyttäjien tietokoneilla. Asiakasohjelmalla onnistuu omien verkkojen luominen vain antamalla verkolle haluttu nimi ja mahdollisesti salasana. Muut voivat liittyä tähän verkkoon, mikäli tietävät sen nimen ja salasanan.

Asiakasohjelma luo koneelle virtuaalisen verkkosovittimen, jolla kaapataan ulospäin lähtevät yhteydenotot ohjelmalle ja syötetään saapuva VPN-liikenne järjestelmään. Ulospäin lähtevä käyttöjärjestelmän sovittimelle lähettämä liikenne ohjautuu itse ohjelmaan, joka puolestaan salaa, todentaa ja lähettää tiedon UDP-yhteydellä toiselle käyttäjälle. Hamachi osaa tunneloida IP-liikenteen, sisältäen yleis- ja ryhmälähetyksen. Windows-versio osaa myös tunnistaa ja tunneloida IPX-liikenteen.

Jokainen asiakasohjelma pitää yllä yhteyttä keskuspalvelimiin. Yhteyttä muodostettaessa asiakasohjelma kirjautuu palvelimelle ja tutkii käytettävän verkkoyhteyden varsinkin mahdollisten palomuurien ja NAT-laitteiden varalta. Tämän jälkeen palvelin kertoo asiakkaalle tämän verkkojen ja niiden käyttäjien tilat ja ilmoittaa muille mahdollisille verkkojen jäsenille yhdistämisestä. Kun verkon jäsen yhdistää tai katkaisee yhteyden, käskee palvelin verkon jäseniä muodostamaan tai purkamaan tunneloinnin tähän.

Tunnelin muodostaminen kahden NAT-käyttäjän välille tapahtuu käyttäen palvelinavusteista NAT:n ohitustekniikkaa, joka vastaa UDP rei'itystä. Tarkempaa tietoa tästä tekniikasta ei ole julkistettu. Omistajien mukaan tällä tekniikalla on onnistuttu muodostamaan yhteys jopa 95% tapauksista [1]. Tietyn tyyppisillä NAT-laitteilla joudutaan porttien ohjaus kuitenkin määrittämään itse. 1.0-sarjan asiakasohjelmat osaavat myös kierrättää liikenteen erityisten relay-palvelimien kautta.

Jokaiselle Hamachi-asiakkaalle määrätään IP-osoite 5.0.0.0/8-aliverkosta. Tämä osoite annetaan kun asiakas yhdistää järjestelmään ensimmäistä kertaa. Tämän jälkeen osoite on pysyvästi yhdistetty asiakkaan julkiseen salausavaimeen. Näin aina asiakkaan yhdistäessä tälle annetaan sama 5.x.x.x IP-osoite.

5.0.0.0/8-aliverkkoa käytetään mahdollisten päällekkäisyyksien välttämisesksi asiakkaan käyttämien muiden osoitealueiden kanssa - erityisesti 10.x.x.x/8, 172.16.x.x/12 ja 192.168.x.x/16. Alue 5.0.0.0/8 oli IANA-organisaation varaama eikä siten virallisesti käytössä aina marraskuuhun 2010 saakka, jolloin IANA osoitti kyseisen osoitealueen RIPE-organisaatiolle. RIPE alkoi jakamaan aluetta eteenpäin 23. huhtikuuta 2010. Yhteydet kaikkiin tämän alueen oikeisiin internet-osoitteisiin estyvät Hamachin ollessa käynnissä, sillä Hamachi reitittää kaikki osoitealueen paketit omaan verkkoonsa.

LogMeIn Hamachille on olemassa ilmainen, avoimen lähdekoodin vaihtoehto nimeltään Wippien.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]