Liturgi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Liturgi tai selebrantti on messua tai jumalanpalvelusta johtava pappi. [1] Usein jumalanpalvelusjärjestyksessä ja mahdollisessa käsiohjelmassa "agendassa" erotetaan liturgi (tai selebrantti), saarnaaja ja avustavat papit.

Liturgiksi nimitetään sitä pappia, joka on messun pääasiallinen toimittaja, ja jolle kuuluu joukko määrättyjä tehtäviä. Nykyään esim. Suomen ev. lut.kirkossa pyritään siihen, että jumalanpalveluksen viettämisessä ei puhuta "toimittamisesta", vaan"viettämisestä"; jota liturgi, johtaa. Läntisten kirkkojen perinteen mukaan on luontevaa, että hän myös saarnaa jumalanpalveluksessa.[2] Muut papit avustavat häntä messun viettämisessä hoitaen eri tehtäviä. Seurakunnan yhteinen jumalanpalvelus tarvitsee johtajan, ja seurakunta viettää sitä yhdessä. Selkeä johtajuus ja seurakunnan aktiivinen osallistuminen jumalanpalvelukseen eivät ole vastakohtia, vaan kuuluvat yhteen[3]. Liturgin erottaa usein avustavista papeista siinä, että vain liturgi pukeutuu kasukkaan.[4]

  1. Suomen evankelis-luterilainen kirkko: Aamenesta öylättiin-sanasto evl2.fi. Arkistoitu 29.10.2013. Viitattu 26.10.2013.
  2. Suomen evankelis-luterilaisen kirkon Kirkkokäsikirja I-III, I Jumalanpalvelusten kirja, s. 11. Kirjapaja.
  3. Palvelkaa Herraa iloiten Jumalanpalveluksen opas, s. 3, 77. Suomen ev. lut. kirkon kirkkohallituksen julkaisuja 2009:9. Kirkkohallitus Jumalanpalveluselämä ja musiikkitoiminta, 2009.
  4. Palvelkaa Herraa iloiten. Jumalanpalveluksen opas, s. 3, 81. Suomen ev. lut. kirkon kirkkohallituksen julkaisuja 2009:9. Helsinki: Kirkkohallitus, 2009. Teoksen verkkoversio (PDF) (viitattu 12.7.2014). (Arkistoitu – Internet Archive)
Tämä kristinuskoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.