Litoria raniformis

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Litoria raniformis
Litoria raniformis.jpg
Uhanalaisuusluokitus: Erittäin uhanalainen [1]
Erittäin uhanalainen
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Sammakkoeläimet Amphibia
Lahko: Sammakot ja konnat Anura
Heimo: Lehtisammakot Hylidae
Suku: Litoria
Laji: raniformis
Kaksiosainen nimi
Litoria raniformis
(Keferstein, 1867)
Levinneisyyskartta
Litoria raniformis distribution.PNG
Katso myös
 Wikispecies-logo.svg Litoria raniformis Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Litoria raniformis Commonsissa

Litoria raniformis on Australiassa esiintyvä lehtisammakkolaji.

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

L. raniformis on suuri lehtisammakko, se voi kasvaa jopa 10 cm pitkäksi nenänpäästä peräaukkoon mitattuna. Lajin ihon pohjaväri on vaaleanvihreä, sen päällä on mustia ja pronssinvärisiä lykyitä viivoja ja täpliä. Kyljissä on viivat molempaa väriä. Vatsa ja kurkku ovat vaaleita. Nuijapäät ovat myös isoja, häntä mukaan laskettuna jopa 9,5 cm.

Levinneisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

L. raniformista tavataan vain Australiassa. Sen levinneisyysalue mantereella ulottuu Uuden Etelä-Walesin, Victorian ja Etelä-Australian alueille. Lisäksi sitä tavataan Tasmaniassa ja joillakin Bassinsalmen saarilla.

Tulokaslajina L. raniformista tavataan myös Uudessa-Seelannissa, jonne se tuotiin 1860-luvulla Tasmaniasta. Nykyisin se on maan laajimmalle levinnyt sammakkolaji.[2]

L. raniformiksen mieluisinta elinympäristöä ovat suot, lammet ja järvet (erityisesti ne, joilla kasvaa ruokoa) metsässä ja rannikkoalueilla. L. raniformis on ketterä kiipeilijä, mutta se viettää suurimman osan ajastaan tiheässä ruohikossa tai rämeisillä niityillä.

Lajin uskotaan olevan harvinaistumassa suuressa osassa sen esiintymisaluetta. Joiltakin alueilta se on kadonnut kokonaan, mutta osissa Pohjois-Victoriaa ja Etelä-Australian Riverlandissa se on paikoin yhä runsas.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Jean-Marc Hero, Graeme Gillespie, Frank Lemckert, Murray Littlejohn, Peter Robertson, Raymond Brereton, Peter Brown: Litoria raniformis IUCN Red List of Threatened Species. Version 2014.2. 2004. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 6.8.2014. (englanniksi)
  2. Paddy Ryan: Frogs - Introduced frogs Te Ara - the Encyclopedia of New Zealand. Viitattu 4.5.2017. (englanniksi)