Lisälevy

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Lisälevy (engl. expansion pack tai expansion disk) eli lisäosa on erikseen myytävä osa aiemmin julkaistuun tietokonepeliin. Useimmiten lisälevyillä peliin lisätään uusia tehtäviä, hahmoja ja hirviöitä, varusteita, ja muuta vastaavaa.

Useimmiten lisälevyt vaativat alkuperäisen pelin omistamisen, ja ovat hinnaltaan huomattavasti alhaisempia. Jotkut lisälevyt toimivat myös yksinään (esimerkiksi jotkin Half-Lifen lisälevyt toimivat myös ilman alkuperäistä peliä). Toisinaan lisälevyä aletaan myydä alkuperäisen pelin kanssa, ja toisinaan pelistä julkaistaan painoksia, joka sisältää alkuperäisen pelin ja kaikki julkaistut lisälevyt.

Monessa tapauksessa lisälevyt on annettu ulkopuolisen kehittäjän tehtäväksi, joskin se, että lisälevy on alkuperäisen tekijätiimin tekemä, ei ole poikkeavaa.

Konsoleilla lisälevyjä ei niiden toimintatavasta johtuen ole aikaisemmin nähty kovin usein, mutta uusilla konsoleilla niitä on alkanut esiintyä useammin. Esimerkiksi Xbox-konsolilla peleihin julkaistaan lisäosia Xbox Liven kautta.