Linssiheijastus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kuvan keskiosassa esiintyy voimakkaasta valonlähteestä johtuvia linssiheijastuksia
Keinotekoisesti luotu linssiheijastusefekti

Linssiheijastus on valo- ja videokuvauksessa esiintyvä ilmiö, joka ilmenee kuvassa peräkkäisinä, erivärisinä renkaina tai käytettävän objektiivin himmentimen aukon muotoisina monikulmioina. Ilmiö johtuu usein lasilinssin huonolaatuisesta pinnoitteesta, johon osuessaan osa valosta taittuu epäsuorasti eteenpäin seuraavalle linssille, mikä aiheuttaa vääristymän.

Linssiheijastuksia voi vähentää välttämällä kirkkaita valonlähteitä kuva-alalla ja käyttämällä vastavalosuojaa tai varjostamalla objektiivia kädellä.

Tahallinen efekti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Linssiheijastus lisätään joskus keinotekoisesti valmistettuihin tai muokattuihin kuviin lisäämään "todellisuuden illuusion": esimerkiksi monissa avaruuteen sijoittuvissa elokuvissa ohikiitävän avaruusaluksen liikkuessa "kameran" ohi, läheisen tähden valo aiheuttaa "linssiheijastuksen" tuoden lisää realistisuutta kohtaukseen.

Hollywood-elokuvissa linssiheijastuksia vältettiin aina 1960-luvulle asti kehittämällä linsseihin yhä tehokkaampia pinnoitteita. Sitten uuden sukupolven elokuvantekijät kuten elokuvaaja Conrad L. Hall alkoivat käyttää linssiheijastusta dokumentaarisen ja aidon vaikutelman aikaansaamiseksi, eräänlaisena todisteena siitä että elokuva on kuvattu aidossa ympäristössä eikä tarkoin kontrolloidussa elokuvastudiovalossa. Samaan aikaan myös valokuvauksessa tapahtui samanlainen muutos, ja linssiheijastusta alettiin suosia myös lehti-, muoti- ja mainosvalokuvauksessa.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. How lens flare conquered Hollywood Vox.com. 14.10.2017. Viitattu 14.10.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.