Linnunkaali

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Linnunkaali
Starr 070908-9196 Lapsana communis.jpg
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset, Eucarya
Kunta: Kasvit, Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Asterales
Heimo: Asterikasvit Asteraceae
Alaheimo: Cichorioideae
Suku: Linnunkaalit Lapsana
Laji: communis
Kaksiosainen nimi
Lapsana communis
L.
Katso myös
 Wikispecies-logo.svg Linnunkaali Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Linnunkaali Commonsissa

Linnunkaali (Lapsana communis) on yksivuotinen rikkakasvi asterikasvien heimossa. Se on ehkä sukunsa ainoa laji.

Linnunkaali on haarovavartinen ruohokasvi, joka kasvaa 20–120 cm korkeaksi. Varren alaosassa on runsaasti jäykkää karvoitusta. Alemmat lehdet ovat pariliuskaiset, ylemmät ehyet. Linnunkaalin kukinto on latvahuiskilo, jossa on runsaasti pieniä vaaleankeltaisia kukkamykeröitä. Mykerö on halkaisijaltaan yhden senttimetrin ja siinä on 8–15 kukkaa. Hedelmä on litteä, lenninhaiveneton pähkylä. [1]

Linnunkaali kasvaa vilja-, peruna- ja heinäpelloilla, puutarhoissa, joutomailla, tienvarsilla ja metsiköissä. Se on typensuosija. Linnunkaali esiintyy koko Euroopassa, ja se levinnyt myös Pohjois-Amerikkaan. Suomessa linnunkaali on Etelä-Suomessa erittäin yleinen, Itä-Suomessa yleinen, mutta Pohjanmaalla ja sen pohjoispuolella harvalukuinen. Laji on muinaistulokas. [2][3][4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Mossberg, B. & Stenberg, L.: Suuri Pohjolan kasvio. 2. painos. Suomentanut Vuokko, S. & Väre, H. Tammi, 2005. ISBN 951-31-2924-1.
  2. Hämet-Ahti, L., Suominen, J., Ulvinen, T. & Uotila, P. (toim.): Retkeilykasvio. Helsinki: Luonnontieteellinen keskusmuseo, Kasvimuseo, 1998. ISBN 951-45-8167-9.
  3. Lampinen, R. & Lahti, T.: Kasviatlas 2010: Levinneisyyskartat (Linnunkaali Lapsana communis) 2011. Helsinki: Helsingin Yliopisto, Luonnontieteellinen keskusmuseo, Kasvimuseo.
  4. Anderberg, A.: Harkål, Lapsana communis L. (Linnunkaalin levinneisyys Maan pohjoispuolella) Den virtuella floran. 1998. Naturhistoriska riksmuseet. Viitattu 28.5.2011. (ruotsiksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]