Lineaarikombinaatio

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Lineaarinen yhdistelmä)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Lineaarikombinaatio tai lineaariyhdistely[1] on matematiikassa lause, jossa joukko termejä kerrotaan kukin omalla kertoimellaan ja lasketaan yhteen.

Määritelmä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Olkoon K kunta ja V K kertoiminen vektoriavaruus K. Tällöin V:n alkioita nimitetään vektoreiksi ja K:n alkioita skalaareiksi. Jos v1,...,vn ovat V:n vektoreita ja a1,...,an ovat skalaareita, on näiden vektoreiden lineaarikombinaatio muotoa

Tilanteesta riippuen K ja V voidaan antaa eksplisiittisesti tai ne voidaan olettaa asiayhteydestä tunnetuksi. Jos kerroinkunta tiedetään, voidaan puhua yleisesti vektoreiden v1,...,vn lineaarikombinaatiosta. Jos toisaalta S on V:n osajoukko, voi käsite lineaarikombinaatio tarkoittaa sitä, että vektorit kuuluvat joko S:ään tai V:hen. Selkeyden vuoksi on tällöin mainittava kumpaa joukkoa tarkoitetaan.

Määritelmän mukaan lineaarikombinaatiossa on otettuna mukaan vain äärellisen monta vektoria. Itse vektoriavaruus V voi toki sisältää äärettömän monta vektoria, mutta niistä on valittava vain äärellisen monta, mikäli halutaan puhua lineaarikombinaatiosta.

Esimerkki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Olkoon x ja y lineaarisesti riippumattomia :n vektoreita. Tällöin missä , kattavat kaikki 2-ulotteisen reaaliavaruuden pisteet. Toisaalta kaikki reaalikertoimiset vektoreiden x ja y lineaarikombinaatiot ovat tätä muotoa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kivelä, Simo K., Nurmiainen, Riikka ja Spåra, Mika: niinkuin matematiikka: lukiotason matematiikan tietosanakirja (v. 1.12) 10.08.2000. Espoo: TKK. ”"...kutsutaan vektoreiden a1, a2, a3 lineaariyhdistelyksi."” Viitattu 27.04.2017.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Kivelä, Simo K.: Algebra ja geometria. Helsinki: Otatieto, 1989. ISBN 951-672-103-6.
  • Rikkonen, Harri: Matematiikan pitkä peruskurssi I: Vektorialgebra ja analyyttinen geometria. Helsinki: Otakustantamo, 1969. ISBN 951-671-067-0.
Tämä matematiikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.