Lindisfarne

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee saarta Englannissa. Samannimisestä yhtyeestä katso Lindisfarne (yhtye) ja suomalaisesta 1917 upotetusta purjelaivasta katso Lindisfarne (fregatti).
Lindisfarne

Lindisfarnen linna.

Muut nimet
Holy Island
Sijainti
Väestö
Asukasluku
300
Kartta

Lindisfarne eli Holy Island on saari Englannin koillisrannikolla. Se on yhdistetty kolme kilometriä pitkällä pengertiellä Northumberlandiin.

Irlantilainen Pyhä Aidan perusti Lindisfarnen munkkiluostarin vuonna 635. Hän myös toimi Lindisfarnen ensimmäisenä piispana 635–651. Viikinkien hyökkäystä saarelle 8. kesäkuuta 793 pidetään viikinkiajan alkuna. Vuonna 2001 Lindisfarnen asukasluku oli 162.[1][2] Saarella kirjoitettiin 600-luvun lopussa tai 700-luvun alussa Lindisfarnen evankeliumikirja, jota säilytetään nykyään Lontoon British Libraryssa.

Lindisfarnella on muun muassa 1500-luvulla rakennettu Lindisfarnen linna. Saaren luostari hylättiin 875, mutta perustettiin uudelleen 1082. Lopullisesti se lakkautettiin 1500-luvulla.[3]

Viikinkien hyökkäys 793

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tanskalaisten viikinkien hyökätessä Lindisfarnen luostariin se oli Britannian vauraimpia ja tärkeimpiä uskonnollisia keskuksia. Luostarin ryöstäminen toistui yhä uudelleen seuraavien 200 vuoden ajan, minkä takia luostari hylättiin, koulu suljettiin ja piispanistuin siirrettiin sisämaahan Durhamiin. Vaikka luostari perustettiin myöhemmin uudelleen, se ei saanut entistä valta-asemaansa. Vuoden 793 hyökkäys oli ensimmäinen viikinkien ryöstöretki Britanniaan.[4]

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Tämä Yhdistyneeseen kuningaskuntaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.