Lily Parr

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Lilian "Lily" Parr (26. huhtikuuta 190524. toukokuuta 1978) oli englantilainen jalkapalloilija. Hänet muistetaan parhaiten lancashireläisen Dick, Kerr's Ladies team -naisten jalkapallojoukkueen laiturina. Vuonna 2002 hän oli ainoa naispelaaja, joka valittiin brittiläisen jalkapallon Hall of Fameen sen perustamishetkellä[1].

Seurajoukkueura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäisen maailmansodan aikana Brittein saarilla kasvoi mielenkiinto naisjalkapalloa kohtaan miesten ollessa sotimassa. Dick, Kerr & co ammusyhtiön naisjoukkue oli yksi suosituimmista. Parr liittyi joukkueeseen 14-vuotiaana, ensin laitapuolustajana, mutta kun hänet siirrettiin laitahyökkääjäksi, hän teki heti ensimmäisessä ottelussaan hattutempun ja koko 32 -vuotisella urallaan yli 980 maalia[2].

Hän oli tuon aikakauden naiseksi huomattavan pitkä (183 cm), ja hänen vasemman jalan laukauksensa oli kovempi kuin monen miespelaajan.

Naisten jalkapallon suosio romahti toisen maailmansodan jälkeen, osasyynä oli se, että FA kielsi sen naisille epäsopivana, mutta Parr jatkoi uraansa vuoteen 1951 Preston Ladiesiksi nimensä muuttaneessa joukkueessaan[1].

Uran jälkeen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hän kouluttautui mielisairaanhoitajaksi ja kuoli 73-vuotiaana keuhkosyöpään. Hän oli ketjupolttaja ja huhuttiinkin että hän sai osan palkastaan savukkeina 'Woodpine' -tupakkayhtiöltä[2]

Parr on ensimmäinen naisjalkapalloilija, joka saa patsaan brittiläisen jalkapallon Hall of Fameen Manchesteriin[2].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b LILY PARR, National football Museum National football Museum. Viitattu 7.4.2022.
  2. a b c Lily Parr: First statue for woman footballer unveiled in Manchester BBC. Viitattu 7.4.2022.