Liinakivääri

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Liinakivääri on laivoissa käytetty pelastusväline. Sen avulla voidaan toimittaa köysiyhteys heittoetäisyyden ulkopuolella olevaan kohteeseen.

Museoitu Schermuly-liinakivääri, Merikeskus Vellamo
Liinakiväärin aisapari, housupoiju jonka avulla ihmisiä siirrettiin laivasta toiseen kun sää ei sallinut veneiden käyttöä. Degerbyn museo, kuuluu alun perin paikallisen pelastusaseman varusteisiin

Laite voi olla joko kiinteästi telineeseen asennettu tai irrallinen; sen pääosa on noin 5 senttimetrin väljyinen putki, jonka takapäässä on taitettava lukkokoneisto sekä pistoolikahva. Putken yläosassa on viistosti asennettu tukikahva, josta tartuttaessa laite asettuu luontevasti laukaisuasentoon.

Putken suulle asennetaan erikseen metallikuorinen raketti, johon on liitetty ohut teräsvaijeri. Vaijeriin puolestaan kytketään erityisessä niin sanotussa kampatelineessä vyyhditty 5 millimetrin vahvuinen lähettiköysi. Joissakin raketeissa on lisäksi kärjessä erillinen merkkivalo joka syttyy kun raketti laukaistaan.

Kun liinakivääriä käytetään, raketin asentamisen jälkeen lukkoon lisätään erillinen laukaisupanos; ase suunnataan yläviistoon, niin että tähtäin on hiukan kohteen yläpuolella.

Ase laukaistaan ja raketti vie perässään ohuen lähettiköyden; raketti lentää kohteen yli ja putoaa toiselle puolelle. Nyt voidaan lähettiköyden avulla vetää aluksesta toiseen ensin vahvempi köysi tai vaijeri jonka avulla saadaan esimerkiksi varsinainen hinausvaijeri aluksesta toiseen. Liinakivääri kuuluu kauppalaivojen lakisääteisiin varusteisiin.

Myös kiinteillä pelastusasemilla oli näitä laitteita; niihin liittyi yleensä ns. housupoiju eli pelastusrenkaasta muokattu siirtoistuin jonka avulla ihmisiä saattaa siirtää turvallisesti köyttä pitkin pisteestä toiseen.

1990-luvulla alkoi ilmestyä myös kevyempiä kertakäyttöisiä köydenheittolaitteita. Ne toimivat pääasiassa kaasupanoksilla.

Tämä laivoihin tai muuhun vesiliikenteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.