Ligretto

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ligretto on enintään 12 pelaajan korttipeli, jota pelataan ligretto-korteilla. Tarkoitus on päästä eroon omista korteista ennen muita pelaajia. Peli on nopeatempoinen, sillä kaikki pelaajat pelaavat samanaikaisesti vuorojen sijasta, joten pelissä ei ole pitkiä odotustaukoja. Pelissä ei ole ikärajaa, mutta se kuitenkin vaatii numeroiden osaamisen.

Jos pelaajia on useampi kuin neljä, täytyy omistaa useampi kuin yksi korttipakka. Pakkoja on kolmea eri väriä (sininen, punainen ja vihreä) ja jokaisesta pakasta riittää kortteja neljälle.

Ensimmäinen versio Ligretosta syntyi 1960-luvun alussa ja saavutti nykyisen muotonsa vuonna 1988 Michael Michaelsin suunnittelemana. Silloin Ligreton julkaisi saksalainen Rosengarten Spiele -yhtiö.

Suomessa Ligrettoa levittää Tactic Games Oy

Ligretto-korttipakka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Korttipakassa on 160 korttia, 4x40, joissa on taustalla neljä erilaista symbolia (esim. punaisessa korttipakassa:ympyrä, pyramidi, kuutio ja kristalli). Korteissa on numeroita 1:stä 10:een neljässä eri värissä (punainen, vihreä, sininen ja keltainen). Pelaajan 40:een korttiin kuuluu kymmenen korttia jokaista väriä. Korttipakan väri määrää korttien takana olevat symbolit.

Pelin tavoite[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tavoite on päästä eroon omasta pöydälle jäävästä kymmenen kortin pakasta ennen muita ja saada mahdollisimman paljon omia korttejaan pelipöydälle.

Pelin kulku ja säännöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jokainen pelaaja valitsee oman symbolinsa ja kerää siihen kuuluvat kortit. Oma pakka sekoitetaan ja siitä lasketaan kymmenen kortin pino, joka asetetaan pöydälle numeropuoli alaspäin. Tämän pinon viereen kolmen kortin rivi numeropuoli ylöspäin. Käteen jäävä korttipakka pidetään numeropuoli alaspäin.

Pelin alkaessa joku pelaajista huutaa Ligretto ja peli voi alkaa. Pelipöydälle voi laittaa vain numeron yksi, jonka päälle numeroita saa laittaa numerojärjestyksessa nousevassa järjestyksessä (1,2,3,4 jne.), mutta kuitenkin vain samaa väriä (sinisen ykkösen päälle sininen kakkonen jne.). Pöydällä olevien pinojen määrällä ei ole väliä. Samanvärisiä pinoja voi olla useampi. Kun pino on täynnä, eli siihen on laitettu numero 10, siirretään se pois pelilaudalta tai käännetään päällimmäinen numero nurinpäin.

Korttien asettaminen pelipöydälle tapahtuu kahdella eri tapaa. Voi joko siirtää kortin omasta kolmen kortin rivistä pelipöydälle, jolloin kymmenen kortin pinosta käännetään yksi kortti oikeinpäin käytetyn tilalle. Kortteja voi kääntää niin kauan kuin kortteja riittää pinossa, kuitenkin niin, että rivissä on samaan aikaan vain kolme korttia. Toinen vaihtoehto on kääntää nopeasti kädessä olevasta pinosta kolme korttia eteensä ja katsoa, käykö nyt päällimmäisenä oleva kortti pelipöydälle. Jos kortti käy, sen voi siirtää pöydälle, jos ei, jatkaa pelaamista samalla tavalla, kääntämällä kolme korttia. Kun kaikki kädessä olevat kortit on käännetty ympäri, käännetään se takaisin nurinpäin ja jatketaan kääntämällä joka kerta kolme korttia.

Kun joku pelaaja saa käännettyä viimeisenkin kortin kymmenen kortin pinostaan oikein päin (rivissä olevia kolmea korttia ei tarvitse käyttää), hän huutaa Ligretto ja kierros päättyy. Jokainen laittaa kädessään olevan korttipakan sivuun, mukaan lukien ne kortit, joita on juuri kääntänyt pöydälle etsiessään sopivaa korttia. Sen jälkeen pelaajat laskevat kymmenen kortin pinoon jäävät kortit ja kertovat lukumäärän kahdella, tästä syntyy miinuspisteet. Jos pelaajalle jää pinoon neljä korttia, hän saa 8 miinuspistettä. Seuraavaksi jaetaan pelipöydässä olevien pinojen kortit omistajilleen ja jokainen laskee omat korttinsa. Korttien määrä kertoo pelaajan saamat pisteet. Näin saavutetuista pisteistä vähennetään pelaajan saamat miinuspisteet, jolloin saadaan kierroksen lopullinen pistemäärä. Pistemäärät merkitään ylös erilliselle lapulle ja jatketaan seuraavalle kierrokselle, joka toimii samalla tavalla kuin ensimmäinenkin. Peliä voi jatkaa niin kauan kuin haluaa, aluksi määritetyn pisterajan mukaan. Kun joku pelaajista saavuttaa ennaltamääritetyn pisterajan, hän voittaa koko pelin.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]