Skip-Bo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Skip-Bo
Pakkatyyppi Erikoiskorttipakka
Pelaajamäärä 2–6
Ikäluokitus 7+

Skip-Bo on Mattelin korttipelituote, joka on muunnelma kissa ja hiiri -korttipelistä.

Pakkauksen sisältö

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • 144 korttia, jotka on numeroitu 1-12
  • 18 Skip-Bo korttia

Pelin päämäärä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saada ensimmäisenä pelaajana pelatuksi kaikki kortit pois omasta pöytäpinosta.

Pelin aloittaminen

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jokainen pelaaja saa pinon kortteja: jokaiselle tulee 30 korttia, jos pelaajia on 2, 3 tai 4, ja jokaiselle tulee 20 korttia, jos pelaajia on 5 tai 6. Jokainen pelaaja asettaa kortit niitä katsomatta kuvapuoli alaspäin oikealle puolelleen omaksi pöytäpinokseen. Sitten jokainen pelaaja kääntää oman pöytäpinonsa päällimäisen kortin kuvapuolen näkyviin. Loput kortit asetetaan pöydän keskelle nostopakaksi.

Kortteja ei voida pelata pois pelaajan pöytäpinosta, elleivät ne käy pöydän keskellä olevaan/oleviin kokoamispinoon/kokoamispinoihin. Kokoamispinoja rakennetaan siten, että kortteja laitetaan niihin järjestyksessä aloittaen 1:stä ja jatkaen sitten aina 12:een asti. Skip-Bo kortit ovat "villejä" kortteja, ja niitä voi käyttää pelissä minkä tahansa kortin paikalla. Kun kokoamispinoon on saatu pelatuksi kortti 12 (tai Skip-Bo, joka edustaa tässä korttia 12), kyseinen kokoamispino on valmis ja poistetaan pelistä. Sen paikalle voidaan rakentaa uusi kokoamispino ; samanaikaisesti voidaan rakentaa neljää kokoamispinoa. Pelistä poistetun kokoamispinon kortit sekoitetaan ja asetetaan uudeksi nostopakaksi, kun edellinen on pelattu loppuun saakka.

Jakajan vasemmalla puolella oleva pelaaja aloittaa pelin ottamalla nostopakasta 5 korttia. Nämä kortit muodostavat hänen kätensä. Jos pelaajan kädessä tai hänen oman pöytäpinonsa päällimmäisenä korttina on 1 tai Skip-Bo kortti, hän voi alkaa rakentaa kokoamispinoa pöydän keskelle. Pelaajat voivat kukin vuorollaan asettaa kokoamispinoihin niin monta korttia kuin vain pystyvät. Jos pelaajalla on esim. toinen 1-kortti, hän voi aloittaa uuden kokoamispinon, tai hän voi jatkaa aiempaa kortilla 2, sitten 3:lla, 4:llä, 5:llä ja niin edelleen. Jos pelaaja saa pelatuksi kaikki kortit kädestään, hän nostaa uudet viisi korttia nostopakasta ja jatkaa pelaamista. Jos pelaaja ei voi pelata yhtään korttia tai ei halua pelata useampia kortteja, hän päättää vuoronsa pistämällä pois yhden kortin kädestään henkilökohtaiseen poistopinoonsa, näin luoden ensimmäisen korkeintaan neljästä mahdollisesta poistokorttipinosta, jotka hän voi pelin kuluessa luoda. Poistokorttipinoissa voi olla mitä tahansa kortteja missä tahansa järjestyksessä.

Jokainen pelaaja aloittaa pelivuoronsa nostamalla nostopakasta niin monta korttia, että ne täydentävät hänen kätensä viiteen korttiin. Jokainen voi pelata niin monta korttia kuin haluaa, kunhan ne aloittavat kokoamispinon tai jatkavat sellaista. Pelattavia kortteja nostettaessa on valittava kolme vaihtoehtoa:

  • päällimmäinen kortti omasta pöytäpinosta (jos käyttää päällimmäisen kortin omasta pöytäpinosta käännetään seuraava kuvapuoli ylöspäin)
  • päällimmäinen kortti mistä tahansa omasta poistopinosta
  • viisi pelaajan kädessä olevaa korttia.

Peli loppuu, kun joku pelaajista saa pöytäpinonsa kortit pelattua. Muilla pöydässä olevilla korteilla ei ole merkitystä.

Peliä voi pelata kahdella tavallisellakin korttipakalla siten, että kuninkaat ja jokerit toimivat Skip-Bo -kortteina. Toisen sääntövariantin mukaan peliä pelataan kolmella normaalilla korttipakalla ja Skip-Bo -kortteina toimivat vain jokerit. Tällöin numerosarjat jatkuvat yhdestä kolmeentoista asti. Tämä versio on vähäisen Skip-Bo -korttimäärän johdosta vaikeampi.

Tämä korttipeleihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.