Lietevaunu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lietevaunu

Lietevaunu on lietelannan eli maataloudessa yleensä virtsaan sekoittuneen ja mahdollisesti veteen sekoittuneen sian- ja lehmänlannan siirtämistä varten valmistettu vaunu. Liete imetään siihen pumpulla lietesäiliöstä, ja traktorin hinaama lietevaunu levittää lietteen pellolle. Lietevaunun vetoisuus voi olla jopa 14 m³ - 18 m³.

Lietevaunut voidaan jakaa imu-painelietevaunuihin ja levityslietevaunuihin. Edellisissä säiliön täyttö tapahtuu lietevaunun oman kompressorin synnyttämällä alipaineella ja tyhjennys ylipaineella. Levityslietevaunuissa säiliö tyhjentyy pääasiassa painovoiman avulla, mutta sillä voi olla myös oma hydraulinen pumppu tai sitä voidaan käyttää erillisellä sähköisellä lietepumpulla tai traktorin voimansiirron ulosottoakseliin kytketyllä pumpulla.

Lietevaunun perään voidaan kytkeä multain eli laite, jolla liete ajetaan suoraan maan sisään. Multainta käytettäessä lietteen levityksessä ei peltoa enää tarvitse muokata uudelleen lietteen peittämiseksi.

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Esimerkiksi luomuviljelijät käyttävät lietettä lannoittaessaan maata, koska EU rajoittaa keinotekoisten lannoitteiden käyttöä. Lietteen ajo tapahtuu useimmiten kesällä tai syksyllä riippuen tilalla olevan lietesäiliön koosta; jos se on pieni niin se joudutaan tyhjentämään useammin kuin suurempi.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.