Lidar

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Lidar (lyhenne engl. sanoista light detection and ranging) eli valotutka on optinen tutkan tapaan toimiva laite, joka toimii näkyvän valon, lähi-infran tai ultravioletin alueella. Esim. kaukokartoituslaite mittaa kohteen etäisyyden lähettämällä laservalopulssin ja rekisteröimällä ajan, joka kuluu kohteesta heijastuneen pulssin palaamisen. Lidaria käytetään kaikenlaisessa etäisyyden mittaamisessa mm. robotiikassa, maanmittauksessa, geologiassa, meteorologiassa ja seismologiassa.

Lidar eroaa tutkasta siinä, että sen käyttämät aallonpituudet ovat paljon tutkan käyttämiä mikroaaltoja lyhyempiä. Pienimmän mitattavan kohteen koko riippuu aallonpituudesta: niinpä lidarilla voidaan mitata myös aerosolihiukkasia ja pilvipartikkeleita. Tähän perustuvan pilvenkorkeusmittarin nimi on ceilometri.[1][2]

Kaukokartoituksessa lidareiden käyttämä aallonpituus on yleensä joko 1,06 tai 10,6 mikrometriä, koska tällä aallonpituusalueella on ns. ilmakehäikkuna (jossa ilmakehän vaimennus on pieni).[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Nousiainen, Timo: Projektin kuvaus (pdf) Aerosolimittauksia ceilometrillä. 6.4.2006. Helsinki: Helsingin yliopisto. Viitattu 14.7.2012.
  2. Nousiainen, Timo: Lidar aerosolitutkimuksessa (pdf) (s. 145) FINE – Pienhiukkaset – Teknologia, ympäristö ja terveys 2002–2005. 9/2006. Helsinki: Tekes. Viitattu 14.7.2012.
  3. Törmä, Markus: Yleiskuvaus laserista kaukokartoituksessa HUT Fotogrammetrian ja kaukokartoituksen laboratorio. Arkistoitu 10.6.2007. Viitattu 2.5.2007.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä fysiikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.