Les Diablerets (vuori)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee vuoristoaluetta. Samannimisestä kylästä on oma artikkelinsa, kuten myös seudun matkailualueesta.
Les Diablerets (vuori)
Diablerets-vuoret pohjoisesta Les Diableretsin kylän suunnasta nähtynä.
Diablerets-vuoret pohjoisesta Les Diableretsin kylän suunnasta nähtynä.
Maantiede
Sijainti Vaud’n, Valais’n ja Bernin kantonit, Sveitsi
Päävuoristo Bernin Alpit
Korkein kohta
Nimi Sommet des Diablerets
Korkeus meren-
pinnan tasosta
3 210 m
Sijainti Bex ja Ormont-Dessus Vaud’ssa sekä Conthey Valais’ssa
Koordinaatit 46°18′14.36″N, 7°11′20.75″E

Les Diablerets (aiemmin Rochers tai Scex de Champ) on Sveitsissä, Bernin Alpeilla sijaitseva vuorialue, joka on antanut nimen myös kylälle ja matkailualueelle. Nimi (suom. paholaisen sarvet) on valais’laista alkuperää.[1]

Les Diableretsin korkein huippu, Sommet des Diablerets, on 3 210 metriä korkea, ja se on Vaud’n kantonin korkein vuori. Toinen korkea vuorenhuippu on Becca d'Audon (3 123 m), joka Vaud’n, Valais’n ja Bernin kantonien yhteinen rajapiste. Vuorialueella on jäätiköitä, joista suurin on Glacier de Tsanfleuron.

Derborencen vuorensortumat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoren kaakkoisrinteellä tapahtui vuonna 1749 Sveitsin historiallisen ajan suurin maanvyöry, kun noin 50 miljoonaa kuutiometriä kiveä vyöryi kolmen kilometrin korkeudesta alas jokilaaksoon muodostaen Lac de Derborence -järven 1 450 metrin korkeuteen[1].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • National map: swisstopo (Sveitsin valtion julkinen karttapalvelu) map.geo.admin.ch. Wabern: Bundesamt für Landestopografie swisstopo. (saksaksi), (ranskaksi), (italiaksi), (retoromaaniksi), (englanniksi)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Busset-Henchoz, Mary-Claude: Diablerets, Les (Sveitsin historiallisen tietosanakirjan web-sivut) Historisches Lexikon der Schweiz (HLS). 31.3.2004. Bern: Stiftung HLS. Viitattu 18.3.2017. (saksaksi), (ranskaksi), (italiaksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]