Koordinaatit: 46°20′N, 7°11′E

Les Diablerets (matkailualue)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee matkailualuetta. Samannimisestä vuoresta on oma artikkelinsa, kuten myös seudulla sijaitsevasta kylästä.
Näköalasilta ja köysiradan yläasema Sex Rouge -vuorella (2 971 m mpy.).

Les Diablerets on matkailualue Sveitsissä, Vaud’n, Valais’n ja Bernin kantoneissa, Ormont-Dessusin, Contheyn, Savièsen ja Gsteigin kunnissa. Matkailualueen keskus on Les Diableretsin kylä Ormont-Dessusissa.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Matkailu alueelle alkoi 1800-luvun puolen välin jälkeen; vuonna 1869 Les Diableretsin kylään perustettiin matkailutoimisto ja vuorikiipeilijät rakensivat vuonna 1904 ensimmäisen vuoristomajan. [1]

Matkailualue[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Talviurheilualueita on kolme[2]:

  • Isenaun suhteellisen loivat rinteet sijaitsevat Les Diableretsin kylän koillispuolella.
  • Le Meilleret’n alue on kylän lounaispuolella yhdistyen Ollonin ja Gryonin rinnealueisiin.
  • Glacier 3000 -alue sijaitsee Les Diableretsin vuorilla. Alueen rinteet ovat vaativia. Vuorilla on jäätiköitä ja talviurheilu on mahdollista myös kesällä.

Erilaisten hiihto- ja laskettelulajien lisäksi alueella on mahdollista harrastaa muun muassa jäätikkö- ja vuorikiipeilyä, rattikelkkailua ja kävelyä[3].

Les Diablerets on myös kesämatkailualue, jossa voi harrastaa muun muassa retkeilyä, maastopyöräilyä, vuorikiipeilyä, golfia[4].

Liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alueelle pääsee maanteitse kolmesta suunnasta: lännestä moottoritieltä A9 Aiglen tai Bexin kautta sekä idästä Gstaadin kautta. TPC-yhtiön junayhteys Aiglesta alueelle valmistui vuonna 1914.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • National map: swisstopo (Sveitsin valtion julkinen karttapalvelu) map.geo.admin.ch. Wabern: Bundesamt für Landestopografie swisstopo. (saksaksi), (ranskaksi), (italiaksi), (retoromaaniksi), (englanniksi)

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Busset-Henchoz, Mary-Claude: Diablerets, Les (Sveitsin historiallisen tietosanakirjan web-sivut) Historisches Lexikon der Schweiz (HLS). 31.3.2004. Bern: Stiftung HLS. Viitattu 16.3.2017. (saksaksi), (ranskaksi), (italiaksi)
  2. Les Diablerets ski area (Talvimatkailun esittely matkailusivustolla) Office du Tourisme Diablerets. Arkistoitu 20.3.2017. Viitattu 19.3.2017. (englanniksi), (ranskaksi), (saksaksi)
  3. Alpes Vaudoises (Vaud’n Alppien matkailusivusto) villars-diablerets.ch. Viitattu 19.3.2017. (englanniksi), (ranskaksi), (saksaksi)
  4. Nature, Sports & Attractions (Vaud’n Alppien matkailusivusto) villars-diablerets.ch. Viitattu 19.3.2017. (englanniksi), (ranskaksi), (saksaksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Eurooppaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.