Leontien Zijlaard-van Moorsel

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Van Moorsel vuonna 1991.

Leontien Zijlaard-van Moorsel (omaa sukua van Moorsel, s. 22. maaliskuuta 1970 Boekel) on alankomaalainen pyöräilijä, lajinsa moninkertainen maailmanmestari ja olympiavoittaja.

Van Moorsel aloitti ammattilaisuransa 1980-luvun lopulla ja pian hän nousi yhdeksi maailman parhaista pyöräilijöistä. Hän voitti suurkilpailuja sekä radalla että maantiellä. 1990-luvun alkupuoliskolla hän voitti kahdesti Tour Femininin (nykyinen Grande Boucle).

Van Moorsel lopetti pyöräilyn vuonna 1994 psyykkisten ongelmien vuoksi. Hän kärsi masennuksesta ja anoreksiasta. Michael Zijlaardin (jonka kanssa hän avioitui vuonna 1995) avulla hän voitti ongelmansa ja palasi kilpapyöräilyn pariin.

Vuoden 1998 MM-kisoissa Leontien Zijlaard-van Moorsel palasi huipulle voittaen aika-ajon ja tullen toiseksi maantiekilpailussa. Kaikkiaan hän voitti urallaan yhdeksän maailmanmestaruutta.

Zijlaard-van Moorsel oli yksi Sydneyn vuoden 2000 olympialaisten menestyneimmistä urheilijoista. Hän voitti kultaa sekä maantiellä (maantieajossa ja aika-ajossa) että radalla (3 km takaa-ajo). Naisten pistekilpailussa hän oli hopealla. Vuonna 2004 Ateenassa Leontien Zijlaard-van Moorsel oli maantieajon suosikkeja, mutta kaatui viimeistä edellisellä kierroksella. Loukkaantuneenakin hän kuitenkin voitti olympiakultaa kolme päivää myöhemmin aika-ajossa 24,09 sekunnilla. Radalla hän voitti pronssia henkilökohtaisessa takaa-ajossa. Neljä kultaa, yhden hopean ja yhden pronssin voittaneena hän on menestyneimpiä alankomaalaisia olympiaurheilijoita.

Leontien Zijlaard-van Moorsel lopetti ammattilaisuransa Ateenan olympialaisten jälkeen. Hänet valittiin maansa parhaaksi naisurheilijaksi vuosina 1990, 1993, 1999, 2000, 2003 ja 2004.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]