Leon (elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Leon
Léon
Leon the professional cover.jpg
Ohjaaja Luc Besson
Käsikirjoittaja Luc Besson
Tuottaja Patrice Ledoux
Säveltäjä Éric Serra
Kuvaaja Thierry Arbogast
Leikkaaja Sylvie Landra
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa  Ranska
Tuotantoyhtiö Gaumont
Ensi-ilta Ranska 14. syyskuuta 1994
Suomi 17. helmikuuta 1995
Kesto 110 minuuttia (teatteriversio)
133 minuuttia (ohjaajan versio)
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 16 miljoonaa dollaria[1]
Tuotto 46,1 miljoonaa dollaria[2]
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Leon (ransk. Léon, engl. Léon: The Professional) on vuonna 1994 ensi-iltansa saanut ranskalainen, englanninkielinen rikostrilleri, jonka on ohjannut Luc Besson. Leon on Bessonin viides pitkä ohjaustyö. Elokuva on voittanut Český lev -palkinnon parhaana vieraskielisenä elokuvana sekä Golden Reel -palkinnon parhaasta äänileikkauksesta. Leon on lisäksi ollut ehdolla seitsemän ranskalaisen César-palkinnon ja yhden Nippon akademī -palkinnon saajaksi. Elokuvan ikäraja on useimmissa maissa 16, mutta esimerkiksi netflixissä sekä uusissa blu-ray-painoksissa se on 18. Elokuvasta on levitetty sekä teatteriversiota että ohjaajan versiota.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Elokuva kertoo yksin asuvasta newyorkilaisesta palkkamurhaajasta Léonista (Jean Reno). Huumeita käyttävä epärehellinen poliisi Norman Stansfield (Gary Oldman) kätyreineen murhaa hänen naapuriperheensä. Eloon jää ainoastaan 12-vuotias Mathilda (Natalie Portman). Murha ei muuten hetkauta Mathildaa, mutta 4-vuotiaan pikkuveljen kuolema saa hänet hautomaan kostoa Stansfieldille. Kun Léon ottaa Mathildan hoiviinsa ja osoittautuu palkkamurhaajaksi, Mathilda haluaa Léonin oppilaaksi. Vastahakoisesti Léon suostuu, ja koulutuksen edetessä Mathilda ja Léon ystävystyvät läheisesti.

Elokuvan loppupuolella Mathilda pujahtaa tapetun perheensä entiseen asuntoon noutaakseen lattiakätköstä rahaa. Silloin Stansfieldkin saapuu paikalle ja selostaa poliiseille tapahtumien kulkua. Näin Mathilda saa selville, kuka tappoi hänen veljensä. Mathilda seuraa Stansfieldia poliisiasemalle ja pyrkii ruokalähettinä tämän virkahuoneeseen pistoolit ruokapussissa. Stansfield saa apulaisineen kuitenkin Mathildan riisuttua aseista miestenhuoneessa, ja kun Stansfield käskee Mathildan pidettäväksi virkahuoneessa samalla kun hän käy muualla, saapuu Léon paikalle, tappaa nopeasti ja äänettömästi Stansfieldin apulaiset ja pakenee Mathildan kanssa asuntoonsa.

Stansfield käskee SWAT-ryhmän mukaansa Léonin asunnolle. Rynnäkön aikana Léon hakkaa palokirveellä reiän seinään ja käskee Mathildan paeta ilmanvaihtokanavaa ja lupaa seurata pian itse perässä. Léon onnistuu juonittelemaan itsensä lähes ulko-ovelle saakka, mutta juuri kun hän on astumassa kadulle, Stansfield pääsee yllättämään takaapäin ja ampuu Léonia selkään. Viimeisenä tekonaan Léon antaa Stansfieldin käteen ikään kuin lahjaksi käsikranaatin sokan ja sanoo sen olevan viimeinen tervehdys Mathildalta. Näin myös Stansfield kuolee elokuvan viimeisessä räjähdyksessä.

Yksin jäätyään Mathilda kääntyy Léonin suojelijan Tonyn (Danny Aiello) puoleen. Léon oli kaiken varalta testamentannut Tonyn hallinnassa olevan omaisuutensa Mathildalle. Lupauksensa mukaan Tony antaa hiukan Léonin säästöistä Mathildalle. Mathilda yrittää saada Tonyn palkkaamaan hänet Léonin tilalle. Tony kuitenkin kieltäytyy palkkaamasta tyttöä, käskee häntä unohtamaan moiset hankkeet ja palaamaan takaisin kouluun. Elokuva päättyy kohtaukseen, jossa Mathilda istuttaa koulun pihalle Léonin kasvattaman ja kaikissa tilanteissa varjeleman ruukkukasvin.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Jean Reno  Léon Montana  
 Gary Oldman  Norman Stansfield  
 Natalie Portman  Mathilda Lando  
 Danny Aiello  Tony  
 Michael Badalucco  Mathildan isä  
 Ellen Greene  Mathildan äiti  
 Peter Appel  Malky  
 Willi One Blood  Blood  
 Don Creech  Neal  
 Keith A. Glascoe  Benny  
 Randolph Scott  Jordon  
 Elizabeth Regen  Mathildan sisko  
 Carl J. Matusovich  Mathildan veli  
 Frank Senger  Fatman  
 Lucius Wyatt Cherokee  Tonto  

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Box Office Information for Léon The Numbers. (englanniksi)
  2. Léon (The Professional) (1994) JPBox-Office. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Leon Rotten Tomatoesissa (englanniksi)
  • Leon Metacriticissä (englanniksi)