Lenkkitossu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kevytrakenteiset juoksukengät.

Lenkkitossu on erityisesti lenkkeilyä varten tehty joustavapohjainen jalkine.[1] Lenkkitossut ovat urheilun lisäksi yleisiä arkikäytössä. Tunnettuja lenkkitossujen valmistajia ovat muun muassa Karhu, Adidas, Reebok ja Nike. Juoksijoiden laajamittaiseen käyttöön nykyaikaiset lenkkitossut tulivat 1970-luvulla juoksubuumin myötä.

Juoksijoiden askellustyylit eroavat toisistaan. Markkinoilla on erilaisia kenkämalleja erilaisten juoksuaskellustyylien tarpeisiin. Niin sanotut neutraalit kengät on tarkoitettu normaalisti askeltaville juoksijoille. Jos askeltaessa jalan painopiste siirtyy liikaa jalan sisäsivulle, voi tästä seurata erilaisia vammoja ja kiputiloja. Ominaisuutta voidaan pyrkiä korjaamaan sisäsivuilta jäykistetyillä eli niin sanotuilla tuetuilla kengillä. [2] Nykyisin myös sukupuolten väliset erot voidaan ottaa huomioon kenkämallien ominaisuuksissa. Esimerkiksi naisille tarkoitetut kengät tehdään lestiltään miesten kenkiä kapeammiksi ja niiden iskunvaimennus on usein pehmeämpi.[3]

Arvostelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Arvostelijoiden mukaan lenkkitossu on epäergonominen, koska se muuttaa juoksijan askellusta kanta-astunnan suuntaan. Ihmisen jalkaterässä on luontainen iskunvaimennus, joka perustuu siihen, että jalka tulee maahan päkiä edellä. Paksupohjainen, jäykkä ja tuettu lenkkikenkä haittaa tätä iskunvaimennusmekanismia ja aiheuttaa rasitusvammoja. Viime vuosina jotkut juoksijat ovat siksi siirtyneet käyttämään kevytjalkineita tai juoksemaan paljain jaloin.[4][5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kielitoimiston sanakirja (Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksen julkaisuja 132. Internet-versio MOT Kielitoimiston sanakirja 1.0) Helsinki: Kotimaisten kielten keskus ja Kielikone Oy.
  2. Kenkäinfo Juoksija-lehti. Arkistoitu 12.10.2012. Viitattu 28.11.2012.
  3. Anttila, S.: Juoksija-lehti, 2010, nro 2, s. 29–31.
  4. http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/Tutkimus+Lenkkari+ohjaa+v%C3%A4%C3%A4r%C3%A4%C3%A4n+juoksutyyliin/1135252570524 (Arkistoitu – Internet Archive)
  5. Tiittula, Markus: Liian hyvät lenkkitossut pilaavat juoksutyylin Yle uutiset. 19.8.2011. Viitattu 19.8.2011.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Lenkkitossu.