Koordinaatit: 52°2′N, 8°55′E

Lemgo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lemgo
vaakuna
vaakuna

Lemgo

Koordinaatit: 52°2′N, 8°55′E

Valtio Saksa
Osavaltio Nordrhein-Westfalen
Piirikunta Lippen piirikunta
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 100,85 km²
Korkeus 100 m
Väkiluku (2021) 40 366[1]
 – Väestötiheys 400 as./km²
Postinumero 32657
Suuntanumero(t) 05261, 05266

Lemgon sijainti Lippen piirikunnassa. Pienemmässä kuvassa piirikunnan sijainti Nordrhein-Westfalenin osavaltiossa.

Lemgo on korkeakoulukaupunki Nordrhein-Westfalenin osavaltiossa läntisessä Saksassa. Se on myös historiallinen hansakaupunki, jolla oli kauppasiteitä aina Turkuun ja Tukholmaan saakka. Lemgon vanhakaupunki on arkkitehtonisesti hyvin säilynyt.

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Technische Hochschule Ostwestfalen-Lippe (TH OWL)

Lemgo sijaitsee Bega-joen laaksossa Ostwestfalen-Lippen alueen keskiosassa. Alue kattaa Nordrhein-Westfalenin osavaltion koillisosan. Lemgon etäisyys Düsseldorfista on noin 170 kilometriä koilliseen, Hannoverista noin 70 kilometriä lounaaseen ja Bielefeldistä noin 25 kilometriä itään. Etäisyys Hampurista on noin 185 kilometriä etelälounaaseen, maanteitse noin 230 kilometriä.[2]

Nykyinen Lemgo syntyi 1969 ja 1970, jolloin siihen liitettiin kolmetoista maalaiskuntaa. Niistä väekkäimmät ovat Brake, Lieme, Matorf-Kirchheide, Hörstmar, Voßheide ja Entrup. Valtaosa kaupungin väestöstä asuu varsinaisen Lemgon alueella.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lemgo perustettiin 1100-luvun lopulla. Sijainti kahden merkittävän kauppareitin risteyksessä teki siitä keskiaikana Lippen alueen suurimman kaupungin, jonka vaurautta lisäsi kuuluminen Hansaliittoon. Uskonpuhdistus saavutti Lemgon 1527. Seuraavalla vuosisadalla käyty kolmikymmenvuotinen sota aiheutti Lemgolle huomattavia rasituksia, ja uutta nousukautta saatiin odottaa aina 1800-luvulle. Kaupunki säästyi toisen maailmansodan aikaisilta pommituksilta, joten sen renessanssivaikutteinen vanhakaupunki on säilynyt eheänä.[3].

Lemgon vanhakaupunki muodostaa historiallisen kokonaisuuden, johon kuuluu muun muassa arkkitehtonisesti epäyhtenäinen raatihuone (rakennettu vaiheittain 1300-luvulta aina 1600-luvulle). Keskiaikaisia kirkkoja ovat St. Nicolai ja St. Marien.[4]. Vanhankaupungin läheisyydessä sijaitsee Weserin renessanssia edustava vesilinna Schloss Brake. Lemgon historiallisesta kaupunginmuurista on säilynyt joitakin osia, kuten Pulverturm.

Talous ja liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lemgon talous nojaa pieniin ja keskisuuriin yrityksiin, joiden aloina ovat metalliteollisuus, koneenrakennus ja palvelut. Kaupungissa toimii teknillinen korkeakoulu Technische Hochschule Ostwestfalen-Lippe.[5] Lemgon rautatieasema sijaitsee rataosuudella Bielefeld–Hameln. Lähin moottoritie on kaupungin länsipuolitse kulkeva BAB 2. Lemgon alueella risteävät Bundesstraße 66 ja Bundesstraße 238.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Bevölkerungsstand nach Geschlecht - Gemeinden - Monat (ab 2000) Landesdatenbank.nrw.de. Information und Technik Nordrhein-Westfalen Statistisches Landesamt. (saksaksi)
  2. Entfernung von Lemgo nach_ Luftlinie.org. Viitattu 4.6.2022. (saksaksi)
  3. Stadtgeschichte Lemgo.de. Alte Hansestadt Lemgo. Arkistoitu 9.6.2022. Viitattu 4.6.2022. (saksaksi)
  4. Sehenswertes Lemgo.de. Alte Hansestadt Lemgo. Arkistoitu 9.6.2022. Viitattu 4.6.2022. (saksaksi)
  5. Lemgo – starker Wirtschafts- und Wissenschaftsstandort in OstWestfalenLippe Borken.de. Stadt Borken. Viitattu 4.6.2022. (saksaksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Lemgo.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: de:Lemgo