Le père Duchesne

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Le père Duchesne, numeron 25 etusivu vuodelta 1790.

Le père Duchesne (suom. Duchesne vanhempi, Ukko-Duchesne) oli Ranskan suuren vallankumouksen aikainen laajalti levinnyt radikaali sanomalehti. Vuosina 1790-1794 lehteä julkaisi ja toimitti jyrkkä vallankumouspoliitikko Jacques Hébert.

Hébert ja hänen ympärilleen keräytynyt radikaaliryhmä hébertistit käyttivät lehteä propagoimiseen ja väkivaltaan kiihottamiseen. Hébertistit vaativat perusteellista hallinnon puhdistusta ja kristinuskon hävittämistä. Hébert itse oli yksi päätekijöistä kuningasparin, eritoten kuningattaren mestauslavalle toimittamisen takana.

Joulukuussa 1793 Camille Desmoulins alkoi julkaista omaa lehteään Vieux Cordellier, jossa hän huomiota herättävästi hyökkäsi hébertistejä vastaan. Desmoulins oli vaikutusvaltaisen vallankumouspoliitikko Georges Dantonin ystävä. Danton ja Maximilien Robespierre kukistivat hébertistit ja mestauttivat Jacques Hébertin 24. maaliskuuta 1794. Hébertin kuoltua Le père Duchesne ei enää ilmestynyt.

Lehden numeroita ja sitaatteja sisällöstä on säilynyt runsaasti Ranskan kansallisarkistossa. Myöhemmin samalla nimellä on ilmestynyt useita julkaisuja jotka eivät liity Jacques Hébertin lehteen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Octave Aubry: Ranskan suuri vallankumous, osa II, osio Verta