Lauri Viita -seura

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Lauri Viita -seura ry on kirjailijan nimikkoseura, joka pyrkii tekemään tunnetuksi Viidan elämäntyötä ja tuotantoa sekä edistämään näihin liittyvää tutkimusta. Tamperelainen työläiskirjailija Lauri Viita (1916-65) julkaisi neljä runokokoelmaa ja kaksi romaania.

Seura huolehtii Lauri Viita -museosta yhteistyössä kotiseutuyhdistys Pispalan Moreenin kanssa ja kehittää museon toimintaa, kerää ja tallentaa muistitietoa Lauri Viidasta ja litteroi aiemmin Tampereen yliopistossa suoritettuja haastatteluja. Lisäksi seura järjestää yhteistyössä Tampereen kaupungin kulttuuritoimen ja kirjaston kanssa muun muassa Viita-aiheisia seminaareja sekä muita kulttuuritilaisuuksia ja retkiä kulttuurikohteisiin.

Kotiseutuyhdistys Pispalan Moreeni ry perusti kirjailijan lapsuudenkotiin Tampereen Pispalaan Lauri Viita -museon vuonna 1977. Keväällä 2003 uudistuneessa museossa on kirjailijan vaiheista kertova näyttely sekä keittiön ja kamarin asunto alkuperäistä vastaavassa asussaan.

Viita-seuran vakiintuneiksi toimintamuodoiksi ovat tulleet toukokuinen peruskoululaisille ja lukiolaisille suunnattu Lauri Viita -viikko sekä lokakuun alussa järjestettävä Lauri Viita -ilta.

Seura kuuluu Suomen kirjailijanimikkoseurat ry:hyn sekä Hämeen Heimoliittoon.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]