Hämeen Heimoliitto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Hämeen Heimoliitto r.y. oli suomalainen järjestö, joka pyrki edistämään hämäläisyyttä koskevan tiedon tuottamista, tallentamista sekä hyödyntämistä. Toimialueena oli historiallinen Hämeen maakunta ja yhdistyksen kotipaikka Hämeenlinna. Yhdistyksen toiminta päättyi 2018 ja sen perinnettä jatkamaan perustettiin Hämeen Heimoliiton Säätiö sr.

Yhdistys perustettiin 1. maaliskuuta 1925 Hämeenlinnassa. Heimoliitto toimi yhteistyössä kaikkien Hämeestä ja hämäläisyydestä sekä sen historiasta, nykyisyydestä ja tulevaisuudesta kiinnostuneiden kanssa. Yhteistyökumppaneihin kuuluivat myös alueen kotiseutuyhdistykset, asukasyhdistykset, kunnat ja seurakunnat. Liitto oli jäsenenä Suomen Kotiseutuliitossa.

Heimoliitto tuotti julkaisuja Hämeestä ja hämäläisyydestä.

Vuosina 1928–2012 on julkaistiin noin 16 000 sivua tekstiä Hämeestä ja hämäläisistä, esimerkiksi yhdeksänosainen Hämeen historia vuosina 1948–1985 sekä Hämeenmaa-sarja, jossa on ilmestynyt 20 erillistä osaa. 1930-luvulla on tehty aloite keräämällä nimiä adressiin historiallisen Hämeen linnan vapauttamiseksi vankilakäytöstä. Sen allekirjoitti 63 Hämeen kuntaa ja 1 747 yksityishenkilöä. Liitto vauhditti yhdistysmuotoisen luonnonsuojelutyön kehittymistä Hämeessä, edisti kotiseutuyhdistysten syntymistä ja on myötävaikuttanut maakunnan museotoiminnan kehittymiseen museoneuvojien avulla muun muassa perustaminen, uudelleen järjestäminen ja luettelointi sekä museoretkeily.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]