Laura Marx

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Laura Marx 1860

Jenny Laura Marx (vuodesta 1868 Laura Lafargue; 26. syyskuuta 1845 Bryssel, Belgia26. marraskuuta 1911) oli Karl Marxin ja Jenny von Westphalenin toinen tytär. Hän meni 1868 naimisiin Paul Lafarguen kanssa. He tekivät yhdessä itsemurhan.[1][2]

Elämä ja kuolema Paul Lafarguen kanssa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Laura Marx syntyi Brysselissä. Paul Lafargue oli nuori ranskalainen sosialisti, joka tuli Lontooseen 1866 työskentelemään ensimmäisessä internationaalissa. Hän ystävystyi Karl Marxin kanssa ja tutustui Marxin perheeseen, etenkin Laura Marxiin, joka rakastui Lafargueen.

Paul ja Laura avioituivat 1868 ja he aloittivat vuosikymmenien mittaisen poliittisen yhteistyön. He käänsivät Marxin teoksia ranskaksi ja levittivät marxismia Ranskassa ja Espanjassa. He elivät pääosin Friedrich Engelsin taloudellisen tuen varassa. Engelsin kuoltua 1895 he saivat perinnöksi kohtalaisen rahasumman.

Vanheneva pariskunta teki 1911 itsemurhan yhdessä todettuaan, ettei heillä enää ollut mitään annettavaa liikkeelle, jolle he olivat omistautuneet koko elämänsä. Itsemurhaviestissä Paul Lafargue kirjoitti:

» Henkisesti ja ruumiillisesti terveenä antaudun kuolemaan ennen kuin leppymätön vanhuus, joka on varastanut minulta vähä vähältä kaikki elämän ilot ja nautinnot ja on vienyt niin fyysiset kuin henkiset voimani, lamaannuttanut tarmoni ja tavoitteeni niin että minusta on tullut taakka itselleni ja muille.

Jo vuosia sitten lupasin itselleni, etten vanhene yli 70-vuotiaaksi. Olen valinnut hetken jolloin poistun tästä elämästä ja valmistellut keinon sen päätöksen toteuttamiseksi: sinihapporuiskeen.
Kuolen onnellisena siitä, että pian se asia on saava voiton, jolle olen omistautunut jo 45 vuotta sitten.

Kauan eläköön kommunismi! Kauan eläköön Internationaali»

Lafarguet on haudattu Pariisin Père-Lachaisen hautausmaalle.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Francis Wheen. 1999. Karl Marx: A Life. London: WW Norton & Company. s. 386.
  2. Marxists.org
  3. Père-Lachaise viitattu 29.8.2009