Latinalaistanssi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Latinalaistanssit ovat kilpatanssilajeja, joiksi luetaan seuraavat tanssit:

  1. Samba, 4-jakoinen, soitetaan tempolla 50 tahtia/minuutti
  2. Cha-cha, 4-jakoinen, soitetaan tempolla 30 tahtia/minuutti
  3. Rumba, 4-jakoinen, soitetaan tempolla 27 tahtia/minuutti
  4. Paso doble, 2-jakoinen, soitetaan tempolla 62 tahtia/minuutti, kappale määritelty
  5. Jive, 4-jakoinen soitetaan, tempolla 44 tahtia/minuutti

Samba[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Samba on 4-jakoinen nopeatempoinen brasilialaisperäinen tanssi. Samba tanssitaan tanssikilpailuissa ensimmäisenä pois lukien ammattilaiskilpailut, joissa cha-cha tanssitaan ennen sambaa.lähde?

Cha-cha[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cha-cha on 4-jakoinen alun perin mambosta kehittynyt tanssi. Se yleistyi 1950-luvulla, jolloin sitä kutsuttiin "triplamamboksi". Nimitys muuttui myöhemmiin cha-cha-cha:ksi, joka tulee tanssin perusrytmille luonteenomaisesta synkooppiaskeleesta (nel-et-yks).

Rumba[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rumba on 4-jakoinen hidastempoinen alun perin Kuubasta lähtöisin oleva tanssi. Periaatteeltaan rumbaa voitaisiin luokitella kosiotanssiksi, jossa mies yrittää vietellä naista tanssillaan ja myös toisin päin. Rumban tärkeimpiin huomioitaviin seikkoihin tanssittaessa kuuluu katsekontaktin säilyminen ja "viekoittelevat" liikeradat.

Paso doble[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Paso-doble on espanjalaista alkuperää oleva "härkätaistelua" kuvaava tanssi, jossa mies esittää härkätaistelijaa ja nainen on ajoittain "muléta" (härkätaistelijan punainen viitta) ja ajoittain härkä. Tanssin tunnusmerkkeihin kuuluu jämäkkyys ja lähes sotilaallisen tarkka ajoitus sekä kurinalaisuus kuvioiden suorituksessa. Kurinalaisuus näkyy myös ennalta määrätyssä koreografiassa, joka on vietävä musiikin alusta loppuun saakka jotta kuvioiden ajoitukset säilyvät musiikin luonteelle sopivina (muissa kilpatansseissa esimerkiksi parien törmäilystä aiheutuva tauko ei haittaa, sillä pari voi jatkaa tanssia valitsemastaan kohdasta koreografiaa).

Jive[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jive on peräisin Yhdysvalloista ja sitä tanssitaan 4-jakoiseen musiikkiin. Tanssi on luonteeltaan nopea ja iloinen.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]