Latinalaistanssi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Latinalaistansseja ovat latinalaisamerikkalaiset tanssit.[1]

Kilpatanssit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kilpatanssissa latinalaistansseihin luetaan viisi tanssia: samba, cha-cha, rumba, paso doble ja jive. Näistä kolmen ensinmainitun alkuperä on latinalaisessa amerikassa, paso doblen Espanjassa ja jiven Yhdysvalloissa.[2]

  1. Samba, 4-jakoinen, soitetaan tempolla 50 tahtia/minuutti
  2. Cha-cha, 4-jakoinen, soitetaan tempolla 30 tahtia/minuutti
  3. Rumba, 4-jakoinen, soitetaan tempolla 27 tahtia/minuutti
  4. Paso doble, 2-jakoinen, soitetaan tempolla 62 tahtia/minuutti, kappale määritelty
  5. Jive, 4-jakoinen soitetaan, tempolla 44 tahtia/minuutti

Samba on 4-jakoinen nopeatempoinen brasilialaisperäinen tanssi. Samba tanssitaan tanssikilpailuissa ensimmäisenä pois lukien ammattilaiskilpailut, joissa cha-cha tanssitaan ennen sambaa.lähde?

Cha-cha on 4-jakoinen alun perin mambosta kehittynyt tanssi. Se yleistyi 1950-luvulla, jolloin sitä kutsuttiin "triplamamboksi". Nimitys muuttui myöhemmiin cha-cha-cha:ksi, joka tulee tanssin perusrytmille luonteenomaisesta synkooppiaskeleesta (nel-et-yks).

Rumba on 4-jakoinen hidastempoinen alun perin Kuubasta lähtöisin oleva tanssi. Periaatteeltaan rumbaa voitaisiin luokitella kosiotanssiksi, jossa mies yrittää vietellä naista tanssillaan ja myös toisin päin. Rumban tärkeimpiin huomioitaviin seikkoihin tanssittaessa kuuluu katsekontaktin säilyminen ja "viekoittelevat" liikeradat.

Pasodoble on espanjalaista alkuperää oleva "härkätaistelua" kuvaava tanssi, jossa mies esittää härkätaistelijaa ja nainen on ajoittain "muléta" (härkätaistelijan punainen viitta) ja ajoittain härkä. Tanssin tunnusmerkkeihin kuuluu jämäkkyys ja lähes sotilaallisen tarkka ajoitus sekä kurinalaisuus kuvioiden suorituksessa. Kurinalaisuus näkyy myös ennalta määrätyssä koreografiassa, joka on vietävä musiikin alusta loppuun saakka jotta kuvioiden ajoitukset säilyvät musiikin luonteelle sopivina (muissa kilpatansseissa esimerkiksi parien törmäilystä aiheutuva tauko ei haittaa, sillä pari voi jatkaa tanssia valitsemastaan kohdasta koreografiaa).

Jive on peräisin Yhdysvalloista ja sitä tanssitaan 4-jakoiseen musiikkiin. Tanssi on luonteeltaan nopea ja iloinen.

Muut latinalaistanssit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viiden kilpatanssin lisäksi latinalaistansseja ovat myös muun muassa conga, lambada, mambo, salsa ja tango.[3]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kielitoimiston sanakirjan verkkoversio: latinalaistanssi. (Kotimaisten kielten keskuksen verkkojulkaisuja, 35.) Kotimaisten kielten keskus.
  2. Vakio- ja latinalaistanssit Lá Team. Viitattu 11.10.2020.
  3. latinalaistanssit YSO - Yleinen suomalainen ontologia. Viitattu 11.10.2020.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]