Vakiotanssi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Vakiotanssit ovat kilpatanssilajeja, joiksi luetaan seuraavat viisi tanssilajia:

  1. valssi, 3/4-jakoinen, soitetaan tempolla 30 tahtia/minuutti
  2. tango, 4-jakoinen, soitetan tempolla 33 tahtia/minuutti
  3. wienervalssi, 3/4-jakoinen, soitetaan tempolla 60 tahtia/minuutti
  4. foxtrot, 4-jakoinen, soitetaan tempolla 30 tahtia/minuutti
  5. quickstep, 4-jakoinen, soitetaan tempolla 50 tahtia/minuutti

Valssi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vakiotanssien valssi on hidastempoinen (28–30 tahtia minuutissa) 3/4-jakoinen musiikki. Tanssilajia kutsutaan usein myös hitaaksi englantilaiseksi valssiksi ja se tanssitaan aina vakiotanssikilpailun ensimmäisenä tanssina.

Tango[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tango on nelijakoinen (31–33 tahtia minuutissa) musiikki. Kilpatangossa pyritään staccatomaiseen askellukseen toisin kuin muissa vakiotansseissa, jossa liikkeen tulee olla jatkuvaa. Tango poikeaa muutoinkin muista vakiotansseista sillä askeleet kohdistuvat latinalaistanssien tapaan lattiaa kohden eivätkä tanssisuuntaan ("lattian päällä liidellen").

Wienervalssi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wienervalssi on 3/4-jakoinen nopeatempoinen (58–60 tahtia minuutissa) musiikki. Kuvioita on hyvin vähän, joista tyyppillisimpiä ovat kahden tahdin mittaiset oikea ja vasen käännös.

Foxtrot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Foxtrot on 4-jakoinen (28–30 tahtia minuutissa) musiikki. Kilpafoxi monipuolisine kuvioineen on hyvin elegantti tanssi, jossa liike on jatkuvaa ja hallittua. Foxin rauhallinen tempo takaa kilpatanssiparille lepohetken kahden nopeatempoisen musiikkilajin välissä.

Quickstep[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Quickstep on 2/4 tai 4/4-jakoinen nopeatempoinen (noin 50 tahtia minuutissa) musiikkilaji, jota tanssitaan yhtenä viidestä vakiotanssista tanssikilpailuissa. Musiikkina quickstep on hyvin samankaltainen nopean foxtrotin kanssa, mutta tanssikuvioiltaan ja tekniikaltaan se on hyvin erilainen.