Laplatandelfiini

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Laplatandelfiini
Laplatandelfiinin koko suhteessa ihmiseen
Laplatandelfiinin koko suhteessa ihmiseen
Uhanalaisuusluokitus: Vaarantunut [1]
Vaarantunut
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Nisäkkäät Mammalia
Lahko: Valaat Cetacea
Alalahko: Hammasvalaat Odontoceti
Yläheimo: Jokivalaidensukuiset valaat Platanistoidea
Heimo: Pontoporiidae
Suku: Pontoporia
Laji: blainvillei
Kaksiosainen nimi
Pontoporia blainvillei
Gervais & d'Orbigny, 1844
Levinneisyyskartta
Laplatandelfiinin levinneisyys
Laplatandelfiinin levinneisyys
Katso myös
 Wikispecies-logo.svg Laplatandelfiini Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Laplatandelfiini Commonsissa

Laplatandelfiini (Pontoporia blainvillei) eli franciscana on Etelä-Amerikan kaakkoisrannikolla esiintyvä hammasvalaslaji. Nimestään huolimatta se ei kuulu delfiineihin vaan jokivalaidensukuisiin valaisiin ja on ainoa yläheimon valaista, joka elää suolaisen veden alueella. Laplatandelfiini on ainoa sukunsa Pontoporia laji.

Kooltaan naaraat ovat suurempia kuin koiraat. Naaraat voivat kasvaa 137–177 cm pitkiksi ja koiraat 121–158 cm pitkiksi.[2] Laplatandelfiinillä on lajin kokoon suhteutettuna pisin kuono kuin millään muulla valaalla – aikuisilla yli 15 % ruumiin pituudesta. Laplatandelfiinit elävät yli kaksikymmentävuotiaiksi. Naarat tulevat sukukypsiksi viisivuotisina. Odotusaika naarailla on 10–11 kuukautta ja poikaset kasvavat aikuisiksi muutamassa vuodessa.

Yleensä laplatandelfiinit uivat yksinään tai pienissä ryhmissä. Valaat syövät pääasiassa kaloja, mutta myös mustekaloja ja katkarapuja. Laplatandelfiinit ovat itse ravintona miekkavalaille ja joillekin hailajeille.

Maailman luonnonsuojeluliitto on listannut laplatandelfiinin vaarantuneiden lajien joukkoon. Vuonna 2000 valaita arveltiin olevan noin 20 000 kappaletta, mutta 2,1–10,8 % kannasta jää vuosittain kiinni ajoverkkoihin.[3] Verkkoihin takertumisen lisäksi myös ympäristömyrkyt kuten DDT ovat vähentäneet kantaa. Kannan nykyistä määrää ja kannan vuosittaista kasvua ei tunneta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Reeves, R., Dalebout, M., Jefferson, T.A., Karkzmarski, L., Laidre, K., O’Corry-Crowe, G., Rojas-Bracho, L., Secchi, E., Slooten, E., Smith, B.D., Wang, J.Y. , Zerbini, A.N. & Zhou, K.: Pontoporia blainvillei IUCN Red List of Threatened Species. Version 2014.2. 2012. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 1.8.2014. (englanniksi)
  2. http://www.cms.int/reports/small_cetaceans/data/P_blainvillei/p_blainvillei.htm
  3. http://www.cms.int/reports/small_cetaceans/data/P_blainvillei/p_blainvillei.htm