Lampipolyyppi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lampipolyyppi
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Polttiaiseläimet Cnidaria
Luokka: Polyyppieläimet Hydrozoa
Lahko: Varsipolyypit Anthoathecata
Heimo: Lampipolyypit Hydridae
Suku: Hydra
Laji: vulgaris
Kaksiosainen nimi

Hydra vulgaris
Pallas, 1766

Synonyymit
Katso myös

  Lampipolyyppi Wikispeciesissä
  Lampipolyyppi Commonsissa

Lampipolyyppi (Hydra vulgaris) on lampipolyyppien heimoon (Hydridae) kuuluva makeanveden polyyppieläin. Yksilöt elävät erillään eivätkä muodosta runkokuntaa. Lampipolyyppi kasvaa enimmillään 15 mm pituiseksi, mutta se pystyy supistamaan itseään huomattavasti, jolloin sen pituus on vain muutamia millimetrejä.

Lampipolyyppi kiinnittyy alustaan, kuten vesikasviin, tyvilevyn avulla. Ne pystyvät liikkumaan irrottautumalla alustastaan ja kulkeutumalla vesivirtojen mukana. Lampipolyypit pystyvät myös käyttämään lonkeroitaan alustaan kiinnittymisessä ja näin ollen liikkumaan tekemällä kuperkeikkoja.

Lampipolyyppi, kuten muutkin heimonsa lajit, koostuvat ns. varresta sekä pyyntilonkeroista. Varren toisessa päässä sijaitsee suu, jonka ympärillä pyyntilonkerot sijaitsevat. Lampipolyypilla on 6-8 lonkeroa, joilla se pyydystää ohi kulkevia eläimiä, kuten vesikirppuja. Pyyntilonkerot voivat olla huomattavasti pidempiä kuin polyypin varsi. Väriltään lampipolyypit voivat olla muun muassa ruskeita, vaaleita tai vihertäviä. Lampipolyypin voi tunnistaa muista sukunsa lajeista polttiaissolujen eli nematokystien rakenteiden perusteella.

Lampipolyypin esiintymisalue käsittää Euroopan ja Suomessa laji on yleinen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Schuchert, P. (2010). The European athecate hydroids and their medusae (Hydrozoa, Cnidaria): Capitata Part 2. Revue Suisse de Zoologie. 117: 337–555.
  • Purasjoki, K. (1986) Polttiaiseläimet (Cnidaria). Teoksessa Huhta V (toim.) Suomen eläimet. 5. Selkärangattomat: 231–235. Weilin+Göös.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]