Lammin kotiseutumuseo

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Lammin kotiseutumuseo muodostuu kolmesta museorakennuksesta Hämeenlinnan Lammin pitäjän keskustaajamassa.[1][2] Lammi-Seura omistaa omistaa nämä rakennukset esinekokoelmineen, ja ylläpitää museotoimintaa niissä. Rakennukset ovat hirsimakasiini vuodelta 1835, tiilimakasiini vuodelta 1888 ja Alfred Kordelinin ajokaluvaja vuodelta 1964. Niissä toimivat museot ovat auki kesä- ja heinäkuussa sunnuntaisin kello 12-14, ja muuten sovittaessa tai erikseen ilmoitettaessa.[1][3][4]

Pellava- ja Sahtimuseo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pellava- ja Sahtimuseo
Sijainti Evontie 7, Lammi
Koordinaatit 61.0954°N, 24.1131°E
Ylläpitäjä Lammi-Seura r.y.
Kotisivut www.lammiseura.net/museot.html

Vanhassa lainajyvästön viljamakasiinissa toimiva Lammi-Seura ry:n ylläpitämä kotiseutumuseo on omistettu pellavalle ja sahdille. Pellava olikin toiseen maailmansotaan saakka Lammille tunnusomainen viljelyskasvi. Museon alakerrassa on 6 osastoa: sahti, nautintoaineet, opettaja Vilho Penttilän osasto, pellavapyykki, rusthollarin tyttären aitta ja pellavaa yövieraillekin. Yläkerran näyttely kertoo pellavan viljelystä alkaen maan muokkaamisesta aina kuidun jalostamiseen langoiksi ja kankaiksi. Museo on avattu vuonna 1962, ja se on sijoitettu vuonna 1888 rakennettuun tiiliseen lainamakasiiniin.

Alfred Kordelinin ajokalumuseo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alfred Kordelinin ajokalumuseo
Sijainti Evontie 7, Lammi
Ylläpitäjä Lammi-Seura r.y.
Kotisivut www.lammiseura.net

Museoalueella on myös vuonna 1964 rakennettu vaunuhalli, Kordelinin ajokalumuseo, on Mommilassa sijainneen ajokaluvajan pienoiskopio. Vaunuhallista löytyy maanviljelysneuvos Alfred Kordelinin ajokalukokoelma.

Hirsimuseo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hirsimuseo
Sijainti Evontie 7, Lammi
Ylläpitäjä Lammi-Seura r.y.
Kotisivut www.lammiseura.net

Rakennus on Adam Fredrik Jaakkolan v. 1835 rakentama hirsinen viljamakasiini. Nykyiselle paikalleen se on siirretty Turvantalon läheisyydestä v. 1977. Museorakennukseen on järjestetty esinekokoelma liittyen maa- ja kotitaloustöihin. Rakennus sijaitsee museorakennusten takana entisen pellavakeskuksen vieressä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Lammi-Seuran museot ja aukioloajat Lammi-Seura r.y., lammiseura.net. Viitattu 15.7.2018.
  2. Hämeenlinnan karttapalvelu (Tarvittaessa kohde löytyy esimerkiksi katuosoitteen haulla Evontie 7) Hämeenlinnan kaupunki, hameenlinna.fi. Viitattu 15.7.2018.
  3. Lammi-Seura r.y. Lammi-Seura r.y., lammiseura.net. Viitattu 15.7.2018.
  4. Lammi-Seura kutsuu museoon tiistaina 19.8.2017. lammille.fi. Viitattu 15.7.2018.