Lalibela

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Biete Ghiorgis (Pyhän Yrjänän kirkko)

Lalibela on kaupunki pohjoisessa Etiopiassa, Amharan osavaltiossa. Vuonna 2012 siellä oli 21 343 asukasta[1]. Kaupunki sijaitsee noin 2 500 metrin korkeudessa. Siellä on lentokenttä ja säännöllinen lentoyhteys Bahir Dariin, Gondariin ja Aksumiin sekä maan pääkaupunkiin Addis Abebaan, jonne matkaa kertyy maanteitse noin 700 kilometriä[2].

Kalliokirkot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Biete Amanuel -kirkko

Lalibela on pyhä kaupunki ja pyhiinvaelluskohde. Se on tunnettu basalttikiveen hakatuista kirkoistaan ja kappeleistaan, jotka ovat Unescon maailmanperintökohde. Kallioon kaiverrettuja suojelukohteita on 11 kappaletta. Kirkoista neljän seinät on hakattu kokonaan irti kalliosta. On arveltu, että kirkkojen rakentaminen aloitettiin kuningas Gebre Mesqel Lalibelan valtakaudella 1100-luvulla ja että kirkot ovat pääosin 1200-luvulta.

Kirkot jaetaan kahteen, Jordanjoen pohjois- ja eteläpuoliseen ryhmään.

Kirkkoalueen kartta.
  • Pohjoiseen ryhmään kuuluu viisi kirkkoa: Biete Medhani Alem -kirkko (Vapahtajan talo), jonka uskotaan olevan maailman suurin monoliittikirkko. Lisäksi ryhmään kuuluvat Biete Mariam (Marian talo), Biete Maskal (Ristin talo), Biete Denagel (Neitsyiden talo) ja Biete Golgotha Mikael (Golgatan Mikaelin talo).
  • Myös Eteläinen ryhmä käsittää viisi kirkkoa: Biete Amanuelin, Biete Qeddus Mercoreusin, Biete Abba Libanosin, Biete Gabriel Raphaelin ja Biete Lehemin.
  • Yhdestoista, Biete Ghiorgis, on hieman erillään muista, mutta yhdistetty muihin kaivannoilla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Central Statistical Agency - Ethiopia: National Statistics-Abstract (2003-2012) Population, Table B.4. 2013. Viitattu 23.2.2015. (amharaksi), (englanniksi)
  2. Ethiopian Airlines: Domestic Route Network Lentoyhtiön web-sivut. 2015. Viitattu 23.2.2015. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Lalibela.