Lalibela

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lalibela

Lalibela

Koordinaatit: 12°01.54′N, 39°02.28′E

Valtio Etiopia Etiopia
Osavaltio Amhara
Korkeus 2500 m
Väkiluku (2012) 21 443
Aikavyöhyke UTC+3

Biete Ghiorgis (Pyhän Yrjänän kirkko)

Lalibela on kaupunki pohjoisessa Etiopiassa, Amharan osavaltiossa. Vuonna 2012 siellä oli 21 343 asukasta[1]. Kaupunki sijaitsee noin 2 500 metrin korkeudessa. Siellä on lentokenttä ja säännöllinen lentoyhteys Bahir Dariin, Gondariin ja Aksumiin sekä maan pääkaupunkiin Addis Abebaan, jonne matkaa kertyy maanteitse noin 700 kilometriä[2].

Kalliokirkot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Lalibelan kalliokirkot
Biete Amanuel -kirkko

Lalibela on pyhä kaupunki ja pyhiinvaelluskohde. Se on tunnettu basalttikiveen hakatuista kirkoistaan ja kappeleistaan, jotka ovat Unescon maailmanperintökohde. Kallioon kaiverrettuja suojelukohteita on 11 kappaletta. Kirkoista neljän seinät on hakattu kokonaan irti kalliosta. Kirkot ovat arkeologisten todisteiden perusteella rakennettu viidessä vaiheessa 700–1200-lukujen aikana.[3]

Kirkot jaetaan kahteen, Jordanjoen pohjois- ja eteläpuoliseen ryhmään.

Kirkkoalueen kartta.
  • Pohjoiseen ryhmään kuuluu viisi kirkkoa: Biete Medhani Alem -kirkko (Vapahtajan talo), jonka uskotaan olevan maailman suurin monoliittikirkko. Lisäksi ryhmään kuuluvat Biete Mariam (Marian talo), Biete Maskal (Ristin talo), Biete Denagel (Neitsyiden talo) ja Biete Golgotha Mikael (Golgatan Mikaelin talo).
  • Myös Eteläinen ryhmä käsittää viisi kirkkoa: Biete Amanuelin, Biete Qeddus Mercoreusin, Biete Abba Libanosin, Biete Gabriel Raphaelin ja Biete Lehemin.
  • Yhdestoista, Biete Ghiorgis, on hieman erillään muista, mutta yhdistetty muihin kaivannoilla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Central Statistical Agency - Ethiopia: National Statistics-Abstract (2003-2012) Population, Table B.4. 2013. Viitattu 23.2.2015. (amharaksi), (englanniksi)
  2. Ethiopian Airlines: Domestic Route Network Lentoyhtiön web-sivut. 2015. Viitattu 23.2.2015. (englanniksi)
  3. Negussie, Elene: Conserving the rock-hewn churches of Lalibela as a World Heritage site: a case for international support and local participation. Changing world, changing views of heritage: heritage and social change. Proceedings of the ICOMOS scientific symposium, 2010. Artikkelin verkkoversio (pdf). Viitattu 13.2.2017. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]