Laitaatsalmen sillat

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Laitaatsalmen sillat
Ajokaistoja 4
Ylittää Laitaatsalmi
Sijainti Savonlinna
Ylläpitäjä Väylävirasto
Siltatyyppi jännitetty betoninen palkkisilta
Pituus eteläinen 492 m
pohjoinen 497 m
Leveys eteläinen 12,75 m
pohjoinen 8,75 m
Alituskorkeus 24,5 m
Avattu liikenteelle 13. joulukuuta 2017 (eteläinen silta)
15. marraskuuta 2018 (pohjoinen silta)
Koordinaatit 61°52′41.336″N, 028°50′28.314″E
Lisää silta-artikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

Laitaatsalmen sillat ovat Savonlinnan Laitaatsalmen ylittävät kaksi kaksikaistaista maantiesiltaa, joista eteläinen avattiin liikenteelle 13. joulukuuta 2017.[1] Jalankululle ja pyöräilylle uusi silta avattiin elokuussa 2018. Sillan molempiin päihin rakennettiin lisäksi hissit ja portaat kulun helpottamiseksi korkealle sillalle.[2] Pohjoinen silta otettiin käyttöön 15. marraskuuta 2018.[3] Se on eteläistä hieman kapeampi, sillä sille ei rakennettu kävely- ja pyörätietä.

Sillat ovat noin 500 metriä pitkiä, niiden alikulkukorkeus on korkeimmillaan 24,5 metriä ja kaltevuuskulma suurimmillaan kuusi prosenttia.[4] Sillat ovat Suomen suurimpia betonisiltoja. Eteläisen sillan betonivalu kesti lähes viisi vuorokautta, ja se vaati betonia noin 5 000 kuutiometriä.[5]

Uusien siltojen tavoite[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Laitaatsalmen sillat ovat osa Saimaan syväväylän Savonlinnan kohdan siirtohanketta hankalasti navigoitavasta Kyrönsalmesta Laitaatsalmeen. Samalla poistui tarve katkaista ajoittain valtatie 14:n liikenne, sillä Kyrönsalmen sillat ovat avattavia läppäsiltoja. Laitaatsalmen uusista silloista rakennettiin niin korkeita, ettei niitä ole tarvetta avata vesiliikenteelle. Syväväylän siirtäminen vähensi vesiliikenteen onnettomuusriskiä ja samalla lyhensi väylää kolme kilometriä. Syväväylä siirtyi Laitaatsalmeen kesäkaudelle 2019, jonka jälkeen Kyrönsalmen siltoja ei tarvinnut enää avata.[6] Siltaprojekti alkoi elokuussa 2016, ja urakoitsijana siinä on Destia.

Sillat altapäin nähtynä
Kevyttä liikennettä palvelevat etelänpuoleisella sillalla kaksi hissiä, jotka johtavat sillalta rantaan tai alemmalle katutasolle.

Rautatiesilta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uudet sillat korvaavat vanhan kaksikaistaisen Laitaatsalmen sillan, joka purettiin marras-joulukuussa 2018, kun pohjoinen silta otettiin käyttöön.[3] Syksyllä 2018 purettiin myös Laitaatsalmen rautatiesilta, joka katkaisi ratayhteyden välillä Savonlinna–Rantasalmi. Siltaa oli käytetty purkamiseen asti väliaikaisena kävely- ja pyöräilyväylänä ja työmaa-ajoneuvojen ajoreittinä, kuten vanhaa maantiesiltaakin. Uusi, käännettävä rautatiesilta kuului alun perin Laitaatsalmen siltahankkeeseen, mutta se ei saanut rahoitusta. Koko projekti sai 40 miljoonan euron rahoituksen. Uusi rautatiesilta olisi vaatinut noin 12 miljoonaa euroa lisärahoitusta. Rataa ei purettu kuin pieneltä matkalta ja mahdollista uutta siltaa varten on paikkavaraus, suunnitelma ja ympäristölupa.[7]

Laitaatsalmen sillat ylittävät salmen 24,5 metrin korkeudella

Siltojen talvikunnossapito[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tie kuuluu korkeimpaan tienhoitoluokkaan: sillä mitataan kitkaa ja liukkaus pyritään torjumaan ennakkoon.[8][9]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]