La Sfera

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

La Sfera on 1400-luvulla kirjoitettu aikanaan laajalle levinnyt maantieteellinen teos. Sen kirjoittajan uskotaan olleen firenzeläinen renessanssikauppias Gregorio Dati (1336–1425). Myös Datin isoveljeä Leonardoa on arveltu teoksen laatijaksi.[1] Leonardo oli munkki, joka kirjoitti saarnoja ja uskonnollisia kommentaareja.[2] Teos on tehty runomittaan ja siinä on runsaasti kuvituksia. Se koostuu neljästä kirjasta: taivaankappaleet, maanpäälliset ilmiöt (elementit, sade, tuuli, päivä, vuodenajat ja helvetti), purjehtiminen/kaukomaiden kuvaukset ja Välimeren satamakaupungit. Koko teos kattoi 48 sivua. Teoksessa kuvaillaan myös nähtävyyksiä kuten esimerkiksi Araratin vuorta, Baabelin tornin raunioita ja Mekkaa.[2]

Teoksen tiedot ovat liian ylimalkaiset purjehtijoiden käyttöön, joten sen uskotaan loistokkuutensa perusteella olleen viihteellinen, mutta hyödyllistä tietoa sisältänyt, kuvakirja Datin kauppiaskollegoiden käyttöön. Teos kuvaa hyvin renessanssikauppiaan maailmankuvaa ennen suuria löytöretkiä (stereotyyppiset keskiaikaiset käsitykset, kristillisyyden ja tieteellisyyden sopusoinnuttaminen sekä uteliaisuus kaukomaita kohtaan).

Myös suomalainen tutkimusmatkailija ja tiedemies A. E. Nordenskiöld omisti La Sferan, joka on nykyään Kansalliskirjaston kokoelmassa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Tuomas Heikkilä: ”Renessanssikauppiaan maailmankuva – Gregorio Datin La Sfera Kansalliskirjastossa”. Kansalliskirjasto-lehti 2/2006, s. 6–14.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Idän ja lännen kohtaaminen-sotaa ja vuorovaikutusta skm.nba.fi. Viitattu 13.8.2018.
  2. a b Dati, Leonardo: La Sphera. Doria-tietokanta, 1400-luku. Artikkelin verkkoversio. it

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä historiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.