LISA Pathfinder

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

LISA Pathfinder on ESAn ja NASAn yhteisen LISA-missioselvennä, joka toteutuu mahdollisesti 2020-luvulla, teknologian testilento. ESAn ja NASAn yhdessä toteuttama LISA Pathfinder laukaistaneen vuonna 2014.

Teknologiakoe[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

LISA-akronyymi tulee sanoista Laser Interferometry Satellite Antenna, laserinterferometrinen antenni, jolla mitataan gravitaatioaaltoja.

LISA Pathfinder on ESAn toinen ja ilmeisesti viimeinen SMART-luokan (Small Missions for Application Research and Technology) satelliitti. SMART-luotaimet ovat ESAn tiedeohjelman kehittämiä avaruusluotaimia, joiden tehtävä on periaatteessa enemmän teknologian kehitystä kuin tiedettä. Niiden kustannukset on rajattu noin 100 miljoonaan euroon, joka kustannuskatto on LISA Pathfinderin kohdalla ylitetty. Kyseessä on eräällä tavalla NASAn New Millennium -teknologiakoealusten eurooppalainen versio.

LISA Pathfinder piti alun perin laukaista vuonna 2009. Sen nykyinen hinta-arvio on 350 miljoonaa euroa, kun sen hinta oli mission hyväksymisen aikaan vuonna 2006 185 miljoonaa euroa.[1]

Instrumentit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

LISA Pathfinder testaa laserinterferometria-laitteita ja tarkkoja mikronewton-työntövoimatason Field Emission Electric Thrusters -tyyppisiä trustereita. Se koostuu vain yhdestä satelliitista, kun LISAssa on kolme satelliittia 5 miljoonan kilometrin päässä toisistaan. LISA Pathfinderin laitteet ovat ESAn LISA Test Package (LTP) ja NASAn Disturbance Reduction System (DRS).

Avaruusalus ja sen rata[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Satelliitin massa on 1 900 kg, josta propulsiojärjestelmä painaa 1 420 kg.

LISA Pathfinder laukaistaan pienellä kantoraketilla matalalle Maan kiertoradalle. Se siirtyy Lagrangen L1-pisteeseenselvennä, jossa se toimii vuoden ajan. L1-piste on Maa-Aurinko-linjalla 1,5 miljoonaa kilometriä Maasta Aurinkoon päin. Täten alus on pikemminkin avaruusluotain kuin satelliitti.

LISA Pathfinder-satelliitin rakentaa englantilainen EADS Astrium Ltd. Saksalainen EADS Astrium GmbH rakentaa LTP-laitteen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta LISA Pathfinder.