LASEK

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

LASEK (lyhenne sanoista Laser-Assisted Sub-Epithelial Keratectomy) on silmien taittovoimaleikkauksista viimeisin markkinoille tullut menetelmä.

Lasek-menetelmässä sarveiskalvon pintaepiteelikerros pehmennetään noin 8 mm alueelta 20 % alkoholiliuoksella noin 30 sekunnin ajan. Tämän jälkeen epiteeli voidaan "rypyttää" sivuun hionta-alueelta ja suorittaa kylmävalolaserilla tarvittava taittovoimahionta sarveiskalvon pintaan. Hionnan jälkeen epiteelimassa kastellaan parilla tipalla BSS-liuosta ja se pyritään levittämään takaisin sarveiskalvon päälle ehjänä.

Lasek-leikkaus markkinoitiin aikanaan korvaamaan PRK-leikkaus, koska sen piti olla jälkihoidoltaan kivuttomampi kuin PRK. Suoritetut leikkaukset ovat kuitenkin olleet jälkihoidoiltaan aivan samat kuin PRK:nkin. Eroa paranemisessa, epiteelin poistamisen (PRK) ja epiteelin säästämisen (LASEK) välillä ei käytännössä ole. Molemmissa on 2-3 kipupäivää ja UV-kalvo tuhoutuu sarveiskalvolta noin vuodeksi (Bauman:in kalvo). Samoin näön vakiintuminen ja sen muuttuminen on selvästi hitaampaa, kuin LASIK-leikkauksessa.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]