Laserleikkaus (lääketiede)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ihotautilääkärin käytössä oleva laser.

Laserleikkauksessa laserin tarkasti kohdistunutta energiaa käytetään leikkaamaan kudosta äärimmäisen tarkasti. Silmien korjausleikkauksessa silmän linssin muotoa korjataan, jolloin likinäköisyys, kaukonäköisyys ja/tai hajataitto korjaantuu. Operaatioita on kolme perustyyppiä, LASIK, LASEK ja PRK.[1]

Laseria käytetään myös neurokirurgiassa ja lihaskirurgiassa. Nykyisin käytetään yleensä YAG- tai CO2-lasereita,[2] mutta vapaaelektronilaserien käyttöä suunnitellaan.

Lääketieteen tutkimuksessa on paljon hyötyä siitä, että laserilla voidaan leikata jopa yksittäistä solua pienempiä kohteita.

Laseria käytetään myös hampaiden porauksessa. Suurena etuna tässä on, että potilas ei tunne lainkaan vihlontaa tai muuta kipua. Laserporaus ei ole kuitenkaan vielä yleistynyt hammaslääkäreiden käytössä.lähde?

Laseria käytetään myös luomien ja neurofibroomien poistossa iholta. Laseria on mahdollisuus käyttää näissä toimenpiteissä joko veitsen tai höylän tavoin. Höylätessä iholta tasoitetaan epätasaisuuksia. Laseria on käytetty myös kauneuskirurgiassa esimerkiksi ryppyjen poistoon.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Laserleikkaus silmäleikkaus.net. Arkistoitu 9.5.2013. Viitattu 10.7.2013.
  2. a b Lasers Vision RX. Arkistoitu 1.5.2010. Viitattu 10.7.2013.
Tämä lääketieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.