LASIK

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
LASIK-laitteisto käytössä.

LASIK (lyhenne sanoista laser-assisted in situ keratomileusis) on läppäleikkaus, jolla korjataan silmien taittovika. Toimenpiteessä silmän pintaan tehdään noin 100 mikrometriä paksu läppä, joko mekaanisella mikrokeratomilla tai femtosekuntitaajuudella pulsoivalla laserilla.

Tämän jälkeen läpän alta paljastunutta sarveiskalvon sisäistä kudosta muokataan excimer-laserilla halutun muotoiseksi taittovirheen korjaamiseksi. Sarveiskalvo on yleensä noin 500-600 mikrometriä eli 0,5-0,6 millimetriä paksu. 250 mikrometriä siitä pitää jättää koskemattomaksi. Taittovirhehionnassa laserlaite käyttää keskimäärin 13 μm/1 diopteri (myös hajataitto).

Laseroinnin jälkeen kirurgi asettaa läpän takaisin ja varmistaa, että väliin ei jää ilmakuplia. Läppä pysyy itsestään paikallaan, ja kiinnittyy parantumisen myötä jälleen muuhun sarveiskalvoon.

Suomen ilmailuopisto ei luokittele LASIK-leikkausta korjaavana toimenpiteenä, vaan edellyttää samoja raja-arvoja ennen leikkausta kuin silmälasien käyttäjiltä; suurin sallittu likinäköisyys on -3.0D, suurin sallittu kaukotaitteisuus on +4.25D, anisometropiaa saa olla enintään 2D, hajataitteisuutta saa olla korkeintaan 1D.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]