Länsilaituri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Länsilaiturin jäännökset vuonna 2007. Kuva: David Iliff

Länsilaituri (engl. West Pier) on Brightonissa, Englannissa sijaitseva laituri, joka rakennettiin vuonna 1866. Sen rakensi 1800-luvun arkkitehti ja insinööri Eugenius Birch. Länsilaituri oli Brightonin toinen laituri vuonna 1823 rakennetun The Royal Suspension Chain Pierin jälkeen. Vuonna 1975 laituri suljettiin odottamaan kunnostusta. Länsilaiturin omistavan West Pier Trust -yhdistys suunnitteli sen kunnostusta Heritage Lottery Fund -rahaston avulla, mutta jotkut paikalliset asukkaat vastustivat hanketta. Paikallismedia uutisoi suurimman huolenaiheen liittyvän kaupallisiin yrityksiin, joilta oli nähtävästi pyydetty hankkeeseen rahoitusta. Myös Brighton Pier -laiturin omistajat, jotka olivat alun perin tukeneet Länsilaiturin entisöintiä, liittyivät vastustajiin. Heidän kantansa oli, että laiturin uudelleen rakennuttaminen aiheuttaisi epäoikeudenmukaista kilpailua.

Heinäkuussa 2008 West Pier Trust ilmoitti luottavansa siihen, että laituri rakennetaan uudelleen. Yhdistyksen tavoite oli ottaa kahdessa tulipalossa kärsinyt rakennelma uudelleen käyttöön ja tehdä siitä yksi Brightonin pääturistikohteista yhdessä British Airways i360:n, futuristisen näkötornin, kanssa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähes 340 metrin pituinen Länsilaituri avattiin 6. lokakuuta 1866. Laiturilla ei ollut oikeastaan päällysrakennelmaa ennen vuotta 1893, jolloin laiturin päätä laajennettiin ja paviljonki lisättiin. Vuonna 1916 Länsilaiturille rakennettiin konserttisali ja vuonna 1932 uusi sisäänkäynti. Vuonna 1965 laiturin osti yritys, joka omisti merenrantahotelleja ja joitakin tapahtumapaikkoja.

Länsilaituri vuonna 1995 Kuva: Christine Matthews

Yrityksellä oli kunnianhimoisia tavoitteita Länsilaiturin varalle, mutta ylläpitokustannusten noustessa laituri suljettiin vuonna 1975. Länsilaiturin pelastamiseksi sille perustettiin yhdistys, mikä osti laiturin vuonna 1984 nimellisellä rahasummalla.

Länsilaituri erotettiin rannasta vuonna 1975 osittain turvallisuussyistä, mutta West Pier Trust tarjosi sille säännöllisiä turistikierroksia, kunnes rakennelma romahti osittain myrskyssä joulukuussa 2002, jolloin konserttihallin ja paviljongin yhdistänyt käytävä vajosi mereen. Tammikuussa 2003 keskellä laituria sijainnut konserttisali tuhoutui ja 28. maaliskuuta 2003 laiturin päässä sijainnut paviljonki syttyi tuleen. Palokunta ei pystynyt pelastamaan rakennelmaa, koska romahtanut käytävä esti sen pääsemisen laiturin luo. Tulipalon syttymisen syytä ei saatu selville. 11. toukokuuta 2003 toinen tulipalo tuhosi suurimman osan siitä, mitä konserttisalista oli jäänyt jäljelle. Seuraavana päivänä syttyi uusi tulipalo, mitä epäiltiin tuhopoltoksi. West Pier Trust sanoi palojen olevan "ammattilaispolttajien" aikaansaannos. Kesäkuussa 2004 voimakkaat tuulet romahduttivat keskilaiturin täysin.

Takaiskuista huolimatta West Pier Trust aikoi edelleen kunnostaa Länsilaiturin. Joulukuussa 2004 yhdistys joutui kuitenkin vetäytymään suunnitelmista, kun heidän Heritage Lottery Fund ei myöntänyt rahoitusta, mihin vaikutti osittain se, että yhdistys ei löytänyt ulkopuolisia rahoitajia. English Heritage torjui myöhemmät suunnitelmat vain rakennelman vanhimman osan kunnostuksesta. Syyskuussa 2005 West Pier Trust kertoi kuitenkin tekevänsä suunnitelmia alkuperäisrakennelman kunnostamisesta yksityisrahoittajan avulla. Joulukuussa 2005 loputkin rakennelmat hävisivät, kun voimakkaat tuulet hajottivat ne mereen.

Keväällä 2006 West Pier Trust ilmoitti uusista rakennelman kunnostussuunnitelmasta, 183-metrisestä näkötornista, i360:stä. Näkötornin on suunniteltu kantavan kerralla 100 ihmistä. Suunnitellun näkötornin hinnaksi tulisi arviolta 15–20 miljoonaa puntaa, ja sen rakentaminen kestäisi kolme vuotta. Yhdistyksen arvion mukaan i360-tornilla kävisi vuosittain noin puoli miljoonaa maksavaa asiakasta. Tornin rakennustyöt piti aloittaa heinäkuussa 2007. Joidenkin purkutöiden ja Länsilaiturin rautajätteiden siirtotyöt aloitettiin alkuvuodesta 2010 laskuveden aikaan.

British Airways i360 valmistui elokuussa 2016.[1][2]

Elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Länsilaituri on mukana Richard Attenboroughin vuoden 1969 elokuvassa Oi! Mikä ihana sota. Länsilaituri nähdään myös pikaisesti lyhytelokuvassa Lumiukko.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Bainbridge, Cyril (1986). Pavilions on the Sea - A history of the seaside pleasure pier. Robert Hale, Lontoo. ISBN 0-7090-2790-7

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Länsilaituri.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.