Länsi-Etelämanner

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Länsi-Etelämanner kartassa vasemmalla.

Länsi-Etelämanner eli Läntinen Etelämanner on toinen Etelämantereen perinteisesti jaotelluista alueista. Se on alueista pienempi ja sijaitsee läntisellä pallonpuoliskolla. Itä-Etelämantereesta sen erottaa Transantarktiset vuoret.[1]

Termi Länsi-Etelämanner on hyväksytty nimitys Transantarktisen vuoriston länsipuolisesta alueesta. Nimitystä on käytetty jo yli sata vuotta, mutta virallisesti sen hyväksyi vuonna 1962 Advisory Comittee of Antarctic Names.

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Länsi-Etelämanner sijaitsee Transantarktisen vuoriston Tyynenmeren puoleisella alueella. Siellä sijaitsevat muun muassa Antarktiksen niemimaa, Grahaminmaa, Ellsworthinmaa, Marie Byrdin maa ja joitain erillisiä saaria. Alueen meriä ovat Weddellinmeri ja Rossinmeri. Länsi-Etelämanner voidaan jakaa kahteen osaan, pääalueeseen ja erittäin suureen niemimaahan, jonka Weddellinmeri ja Rossinmeri erottavat pääalueesta.

Länsi-Etelämanner on Itä-Etelämannerta alavampaa; keskikorkeus lännessä on 1 800 metriä, idässä 3 000 metriä. Länsi-Etelämantereen uskotaan lämpenevän ilmastonmuutoksen vaikutuksesta mantereen itäosaa nopeammin, joka taas on jopa jäähtynyt maapallon keskilämpötilan noususta huolimatta.[2]

Länsi-Etelämantereen läheisyydessä sijaitsee suuri Länsi-Etelämantereen mannerjäätikkö, joka tosin on viime aikoina kutistunut merkittävästi[3].

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Geography: East and West Antarctica Chimu Adventures. Viitattu 18.6.2017. (englanniksi)
  2. Etelämanner lämpenee ennusteita nopeammin Tekniikka&Talous. 26.1.2009. Viitattu 18.6.2017.
  3. Antarctic ice sheet is an ‘awakened giant’ New Scientist. 2.2.2005. Viitattu 18.6.2017. (englanniksi)