Kysy kirjastonhoitajalta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kysy kirjastonhoitajalta on suomalaisten kirjastojen yhteinen palvelu. Mukana on kaupungin- ja kunnankirjastoja, erikoiskirjastoja ja tietopalveluryhmiä. Lista vastaajakirjastoista löytyy sivulta Vastaajakirjastot. Yleiset kirjastot ovat mukana maantieteellisesti koko Suomen alueelta Lapista etelään saakka. Mukana on myös erikoisaiheisiin erikoistuneita kirjastoja ja ryhmiä, esimerkiksi Eduskunnan kirjasto, musiikkikirjastovastaajat, Geologian tutkimuslaitoksen kirjasto. Vastaajakirjastoja on palvelussa yli 70 ja vastaajia yli 200 vuosittain. Kysymyksiä tulee palveluun kaikista aiheista.

Kysy kirjastonhoitajalta -palvelussa on vastattu kysymyksiin vuodesta 1999. Kysymykset vastauksineen on tallennettu suurelta osin julkiseen arkistoon, jossa niitä voi käydä lukemassa. Vastauksia on luettavissa lähes 40 000. Vastausarkiston ajatuksena on tuoda tieto helposti myös muiden tiedontarvitsijoiden käyttöön. Siksi valmiita vastauksia voi selailla eri tavoin (uusimmat ensin, luetuimmat, peukutetuimmat, eniten kommentoidut). Tarjolla on haku ja sanalistaus, johon kerääntyvät asiasanat, joilla kysymys- ja vastausparit kuvaillaan.

Kysy kirjastonhoitajalta -palvelu kuuluu osana Kirjastot.fi-palveluihin. Kirjastot.fi tuottaa verkkopalveluita kaikkien suomalaisten kirjastojen käyttöön. Kirjastot.fi-palvelukokonaisuus on opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama. Kirjastot.fi vastaa Kysy kirjastonhoitajalta -palvelun tekniikasta ja sisällön valvonnasta sekä vastaamisen organisoinnista, mutta kirjastojen työntekijät hoitavat kysymyksiin vastaamisen.

Kysy kirjastonhoitajalta toimii kolmella kielellä, suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Vastauksia löytyy arkistosta toki muillakin kielillä italiasta saamen kielelle.

Kysy kirjastonhoitajalta -palvelun ydinajatuksena on tuoda tieto, sen etsiminen ja löytyminen kaikkien saavutettaville. Perustehtävä on viitata lähteisiin ja näin kertoa tiedonetsijälle, mistä kannattaa etsiä ja mikä on luotettava lähde. Kysymyksiin pyritään vastaamaan kolmen arkipäivän sisällä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]