Kynsikoristelu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Höyhenellä koristellut kynnet

Kynsikoristelu eli kynsitaide on toimintaa, jossa luodaan koristeita luonnonkynnelle tai rakennekynnelle hyödyntäen erilaisia tekniikoita ja materiaaleja. Kynsikoristelu kuuluu yleensä kosmetologien koulutusohjelmaan, ja sitä toteutetaan kauneus- ja kynsihoitoloissa manikyyrin ja rakenne- tai geelikynsien laiton yhteydessä. Kynsikoristelua voi toteuttaa helposti myös kotona, koska se on edullinen ja nopeaa vauhtia kehittyvä ja yleistyvä harrastus.

Markkinoille tulee tiuhaan tahtiin uusia koristelumateriaaleja ja -tekniikoita. Yleisimpiä ja tunnetuimpia niistä ovat kynsitarrat, korukivet, kimalteet, koristelulakat ja leimasinlaatat. Erikoisempia materiaaleja ovat mm. höyhenet, fimot, foliot ja luonnonkukat. Luonnonkynnelle laitettaessa tarvitaan aina alus- ja päällyslakka sekä haluttaessa värilakka.

Keskeisimmät materiaalit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kynsitarrat ja siirtokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kynsitarrat ovat yksi suosituimmista koristelutavoista niiden helppouden, saatavuuden ja edullisuuden vuoksi. Kynsitarroja myydään arkkeina, joissa on yleensä 20-40 tarraa niiden koosta riippuen. Perinteiset kynsitarrat ovat ohuita, mutta saatavilla on myös 3D-kynsitarroja, jotka ovat osittain tai kokonaan paksumpia ja jäävät koholle. Koko kynnen peittävät tarrat ovat hyvin ohuita, ja niissä on voimakas liimapinta. Tavallisimpia aiheita kynsitarroissa ovat kukat, mutta saatavilla on myös lukuisia muita aiheita.

Kynsitarra kiinnitetään hieman kosteahkon alus- tai värilakan päälle ja painetaan sormella siihen kiinni. Pienimpien tarrojen laitossa voi tarvita apuun pinsettejä. Tarran päälle levitetään vielä päällyslakka, joka estää tarran reunojen irtoamisen ja suojaa tarraa.

Myös veden avulla siirrettävät siirtokuvat ja tarratatuoinnit ovat yleisiä koristelumateriaaleja.

Korukivet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Korukiviä (käytetään myös nimeä strassi tai timantti) myydään lukuisissa eri väreissä ja muodoissa, joista yleisimpiä ovat pyöreä, sydän, pisara, salmiakki ja ovaali. Kokoja on myös monia, mutta yleisimmät ja käytännöllisimmät koot korukivissä ovat 1 ja 2 mm:n välillä. Korukivi kiinnitetään kostean kynsilakan tai kynsiliiman avulla, ja sen päälle levitetään päällyslakka.

Kimalteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kimalteita on saatavilla monessa muodossa, koossa ja värissä. Hienojakoisesta, puuterimaisesta kimalteesta käytetään nimitystä Glitter Dust ja isompijakoisesta kimalteesta nimeä Glitter Diamond. Yleisin hileen muoto on pyöreä tai kuusikulmio, muita muotoja ovat mm. neliö, tähti, salmiakki ja tikku. Kimalle saadaan kynnelle painelemalla sitä sormella kosteahkolle kynsilakalle tai ripottelemalla sitä kevyesti kynnelle. Kimalle voi hieman menettää kiiltoaan, jos siihen lisätään päällyslakka, mutta siten kynsi ei tunnu karhealta eikä kimalletta varise pois.

Leimasinlaatalla tehdyt kynsikoristeet

Leimasinlaatat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Leimasinlaatta on ruostumattomasta teräksestä valmistettu litteä laatta, johon on kaiverrettu pieniä, tarkkoja kuvioita. Laatat ovat siksi edullisia, että ne eivät naarmunnu eivätkä ruostu ja ovat käytännössä ikuisia. Halutun kuvion päälle levitetään kynsilakkaa, minkä jälkeen ylimääräinen lakka poistetaan lastalla, jolloin lakkaa jää vain kaiverrettuun osaan. Sitten kuvion päältä painetaan kumipäisellä leimasimella, jolloin kuva kiinnittyy leimasimeen ja se voidaan siirtää kynnelle haluttuun kohtaan. Leimaaminen vaatii nopeutta ja näppäryyttä, ja tekniikan oppimiseen voi mennä aikaa.

Leimaamiseen tarkoitetut kynsilakat ovat tavallista kynsilakkaa paksumpia, ja niitä myydään erikseen.

Koristelukynsilakat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koristelukynsilakka on tavallinen kynsilakka, jonka levityssivellin on pitkä ja ohut. Usein koristelukynsilakan korkissa sijaitsee myös hyvin ohut, neulamainen putki, josta lakkaa voi puristaa ulos todella pieninä määrinä. Näiden käyttö vaatii tarkkuutta ja vakaata kättä.

Kynsimuoti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kynsien lakkaamista ja koristelua pidetään yhtenä kauneudenhoidon ilmiönä. Kynsikoristeluun liittyviä blogeja ja videoita on lukuisia, ja niitä tulee tiuhaan tahtiin lisää. Kynsikoristeluun liittyviä kilpailuja järjestävät kynsitarvikekaupat, blogit ja lehdet.

Klassisia elementtejä kynsien ehostuksessa ovat ranskalainen manikyyri, kukat ja erilaiset kuosit. Erilaisia materiaaleja ja tekniikoita yhdistellään rohkeasti, ja uusia ideoita tulvii jatkuvasti. Kynsimuotiin liittyvät sävyt, pinnat ja kuviot vaihtelevat vuoden, kauden ja sesongin mukaan.