Retussiruisku

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Kynäruisku)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Paaschen valmistama yksitoiminen retussiruisku.

Retussiruisku eli kynäruisku on pieni, ilmanpaineella toimiva ruisku, jolla voidaan suihkuttaa musteita, värejä tai hienojakoista maalia. Retussiruiskulla voidaan saada aikaan hyvin hienoja väriliukuja ja pehmeitä siirtymiä. Sitä käytetään muun muassa valokuvien retusointiin, maalauksiin sekä erilaisiin harrastustarkoituksiin. Retussiruisku on erittäin suosittu työväline pienoismallinrakennuksessa, koska sillä saadaan hyvin tasaisia pintoja sekä pehmeitä värirajoja, ja sillä voidaan myös simuloida kulumista ja rapautumista.

Retussiruiskun keksi vuonna 1879 Abner Peeler. Ensimmäinen nykyisenkaltainen retussiruisku tuli myyntiin vuonna 1893. Nykyisin suurin osa ruiskuista valmistetaan Japanissa.

Retussiruisku toimii siten, että kompressorilla johdetaan ruiskuun korkealla paineella ilmaa. Ilmasuihku imee alipaineen avulla värin värisäiliöstä ja levittää sen ohuena sumuna kohteena olevalle pinnalle.

Retussiruiskumerkkejä ovat mm. Badger, Iwata ja Paasche[1] sekä Richpen ja DeVilbiss.

Suomalaisia retussiruiskua käyttäviä kuvataiteilijoita ovat Markus Heikkerö[2] ja Jaana Aalto[3]. Muun muassa Simo Riikonen[4] ja Jussi Säteri tekevät tällä tekniikalla tilaustöitä ajoneuvojen kylkiin[5].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Retussiruiskut sylkivät hintansa ulos. (Tempera-taiteilijatarvikeliikkeen mainos, jossa mainitaan Badger, Iwata ja Paasche.) Helsingin Sanomat, 30.11.1988, s. 18. Näköislehden aukeama (tilaajille).
  2. Tanttu, Juha: Ruiskumestari Markus. Helsingin Sanomat, 14.11.1986, s. 19. Näköislehden aukeama (tilaajille).
  3. Aalto, Jaana kuvittajat.fi. Arkistoitu 19.7.2019. Viitattu 19.7.2019.
  4. Elo, Mikko: Parkinsonin tauti pakotti luopumaan unelmatyöstä – Simo Riikonen ei antanut käsien vapinan lannistaa, vaan keksi hienon tavan koota elämäntyönsä yhteen Aamulehti. 19.10.2017. Arkistoitu 19.7.2019. Viitattu 19.7.2019.
  5. Jussi Säterin kynäruisku maalaa kypärät, autot ja vaikka ravintolan - Katso video Anakonda. 4.2.2016. Viitattu 19.7.2019.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]