Kylmäveristen klubi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kylmäveristen klubi
Club Dead
Alkuperäisteos
Kirjailija Charlaine Harris
Kieli englanti
Genre fantasia, mysteeri, kauhu, draama
Kustantaja Ace Books
Julkaistu 2003
ISBN 0-441-01051-2
Suomennos
Suomentaja Sari Kumpulainen
Kustantaja Gummerus
Julkaistu 2010
Ulkoasu sidottu
Sivumäärä 291
ISBN 978-951-20-8214-8
Sarja: Sookie Stackhouse
Edeltävä Verenjanoa Dallasissa
(Living Dead In Dallas, 2002)
Seuraava Veren imussa
(Dead To The World, 2004)
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Kylmäveristen klubi (engl. Club Dead, 2003) on yhdysvaltalaisen Charlaine Harrisin kirjoittama fantasiaromaani. Kirja on kolmas osa Harrisin Sookie Stackhouse -kirjasarjaa (engl. The Southern Vampire Mysteries), joka kertoo vampyyrien ja ihmisten yhteiselosta Bon Tempsin pikkukaupungissa Louisianassa.[1][2]

Sarjan päähenkilö on 25-vuotias tarjoilija Sookie Stackhouse, jolla on telepaattisia kykyjä. Ensimmäisessä osassa Veren voima hän rakastuu vampyyri Bill Comptoniin. Kirjassa Kylmäveristen klubi Sookie alkaa epäillä Billiä petturuudesta. Billin kadottua hän haluaa ottaa selvää, onko Bill lähtenyt toisen naisen mukaan vai onko hänelle tapahtunut jotain pahaa. Tutkimukset johtavat Sookien vaaroihin. Samalla hän joutuu tekemään päätöksiä ihmissuhteistaan.[3]

Televisiosarja True Bloodin kolmas tuotantokausi perustuu löyhästi Kylmäveristen klubi -romaaniin. Sovitus ei kuitenkaan seuraa yksityiskohtaisesti kirjan tapahtumia.[4]

Tarina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Vampyyrit ovat tulleet julkisuuteen Japanissa tuotetun tekoveren keksimisen jälkeen ja yrittävät tulla osaksi yhteiskuntaa. Sarjan aiemmissa osissa Sookie on alkanut seurustella vampyyri Bill Comptonin kanssa ja tutustunut samalla muihinkin yliluonnollisiin olentoihin.

Kirjassa Kylmäveristen klubi Sookien ja Billin suhde on ajautunut ongelmiin. Salaista tietokantaa työstänyt Bill sanoo lähtevänsä työmatkalle. Matkalla Bill katoaa eikä Sookie aluksi tiedä onko taustalla toinen nainen vai onko Billille tapahtunut jotain pahaa. Hän alkaa selvittää asiaa yhdessä vampyyrisheriffi Ericin ja ihmissusi Alciden kanssa. Molemmat ovat kiinnostuneita Sookiesta myös henkilökohtaisesti. Alcidella on silti omiakin sydänsuruja, hänen entinen kihlattunsa Debbie on jättänyt hänet epäilyttävissä hommissa olevan toisen miehen takia. Sookie ja Alcide lohduttavat toisiaan ja heidän välinsä alkavat mennä romanttiseen suuntaan.

Sookie tekee Alciden kanssa tutkimuksia muun muassa Kylmäveristen klubi -nimisessä baarissa, joka on monien vampyyrien ja ihmissusien kantapaikka. Samalla he törmäävät moniin yllättäviin henkilöihin kuten epäilyttävän vampyyrin seurassa olevaan Sookien ystävään Taraan, vampyyriksi muuttuneeseen Elvikseen, vampyyrikuningas Russell Edgingtoniin ja Alciden entiseen kihlattuun. Baariin tulee kaaos, kun Debbie raivostuu nähtyään Alciden toisen naisen kanssa. Tapahtumat riistäytyvät käsistä, kun Sookie saa selville, että myös vampyyreita vastustavan lahkon johtaja Steve Newlin on paikalla pahoin aikein. Sookie joutuu kahakassa Newlinin puukottamaksi.

Eric pelastaa Sookien ja vie hänet Russellin tilalle. Sookie viettää intiimin hetken Ericin kanssa, mutta heidät keskeytetään. Sookie saa selville, että hänen molemmat epäilyksensä Billistä ovat oikeita. Bill on lähtenyt entisen rakastajattarensa, hänen vampyyriksi muuttaneen Lorenen, luo, mutta joutunut tämän pettämäksi. Hän on nyt siepattuna ja kidutettavana Russellin tilalla.

Sookie pyrkii pelastamaan Billin, mutta joutuu samalla itse vaaraan sekä ihmissusien että vampyyrien taholta. Hän joutuu tappeluun Lorenan kanssa ja tappaa tämän itsepuolustuksena vaarnalla. Sookie pelastaa Billin, mutta joutuu uudelleen tämän pettämäksi. Sekavassa tilassa ja verenhukassa oleva Bill hyökkää hänen kimppuunsa ja käyttää häntä hyväkseen. Sookie päättää jatkaa elämäänsä toistaiseksi yksin. Hän peruu Billin ja Ericin kutsut taloonsa, sillä vampyyrit eivät voi tulla ihmisasumuksiin ilman kutsua, ja lukitsee Billin tietokannan kaappiin, jotta vampyyrit eivät pääse siihen käsiksi.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Henkilöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Sookie Stackhouse, telepaattisia kykyjä omaava tarjoilija
 • Bill Compton, Sookien poikaystävä, vampyyri
 • Eric Northman, vampyyrien Alue 5:n sheriffi, kiinnostunut Sookiesta
 • Alcide Herveux, ihmissusi
 • Debbie Pelt, Alciden entinen kihlattu
 • Sam Merlotte, Merlotte's-baarin omistaja, muodonmuuttaja, Sookien esimies ja ystävä
 • Lorena Ball, Billin entinen rakastajatar, hänet vampyyriksi muuttanut vampyyri
 • Russell Edgington, Mississippin vampyyrikuningas
 • Talbot, Russellin rakastaja
 • Bubba/Elvis Presley, vampyyriksi muuttunut laulaja, mieleltään vahingoittunut mutta luotettava
 • Jason Stackhouse, Sookien veli
 • Tara Thornton, Sookien ystävä, vaatekaupan omistaja
 • Franklin Mott, Taran epäilyttävä vampyyripoikaystävä
 • Pam, vampyyri, Ericin alainen
 • Steve Newlin, vampyyreita vastustavan Auringon seurakunnan johtaja

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]