Hoeryeongin gwalliso-leiri

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Kwan-li-so No.22 Haengyong)
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Hoeryeongin keskitysleiri tai Haengyongin keskitysleiri eli gwalliso-leiri no. 22 (kor. 회령 제22호 관리소, Hoeryeong je 22-ho gwalliso, hanja 會寧第二十二號管理所) on vankilana toimiva 225 km² laajuinen suljettu leirimäinen alue Pohjois-Koreassa. Se on suunnattu poliittisille vangeille ja heidän sukulaisilleen. Leiri 22 on Pohjois-Korean suurin keskitysleiri, ja siellä uskotaan olevan noin 50 000 vankia. Leiri on mahdollisesti suljettu vuoden 2012 aikana.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Leirillä vuosina 1987–1994 toimineen vartijan mukaan vankila perustettiin vuonna 1959. Monet vankilan 50 000 vangista ovat joutuneet vankilaan heidän sukulaistensa Korean työväenpuoluetta tai sen pääsihteeriä Kim Jong-iliä koskevien kriittisten mielipiteiden takia.

Sijainti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Leiri 22 sijaitsee Pohjois-Korean koillisosassa, 20 kilometriä Hoeryŏngin kaupungista. Pohjois-Korean hallitus kieltää vankilan olemassaolon, ja vankilaa ei löydy valtion kartoista. Vankilaa ympäröivät kylät Wŏn-dong, Ssŏgŭndari, Kulsal-li, Haengyŏng-ni, Naksaeng-ni ja Chungch’u-dong.

Ihmiskokeet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Leiristä on tehty useita raportteja koskien siellä tapahtuneita ihmisoikeusrikkomuksia. Raporttien mukaan vankilassa on muun muassa lasinen kaasukammio, jossa tutkitaan myrkyllisten kemikaalien vaikutusta ihmisiin ihmiskokein. Siellä tehdään epäinhimillisiä ihmiskokeita myös vastasyntyneelle. Mikäli nainen huutaa synnyttäessään häntä lyödään kunnes nainen lopettaa huutamisen. Jos vauva itkee syntyessään, voivat vartijat tukehduttaa vauvan, tai tappaa hänet lyömällä ja muilla aggressiivisilla tavoilla.lähde?

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Camp 22