Yodeokin gwalliso-leiri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Yodeokin keskitysleiri eli gwalliso-leiri no. 15 (kor. 요덕 제15호 관리소, Yodeok je 15-ho gwalliso, hanja 耀德第十五號管理所) on keskitysleiri Pohjois-Koreassa,[1] yksi poliittisista gwalliso-vankileireistä. Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn vuonna 2011 julkistamien tietojen ja satelliittikuvien mukaan keskitysleiri sijaitsee Yodeokin piirikunnassa Etelä-Hamgyeongin maakunnassa. Keskitysleirissä on Amnestyn mukaan kaksi aluetta: täydellisen hallinnan alue, jossa 1990-luvulla arvioitiin olevan 30 000 vankia, ja vallankumouksellisten alue, jossa on noin 16 500 vankia. Järjestö kertoi vallankumouksellisten alueelta vapautuneen noin 30 vankia, jotka ovat myös onnistuneet pakenemaan Pohjois-Koreasta[2]. Yksi tunnetuista vangeista on Kang Chol-Hwan.

Yodeokin keskitysleiristä on tehty dokumentti Yodok Stories (2008). Pohjois-Korean hallitus kiistää leirin olemassaolon.[1]

Rakenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yodeokin keskitysleiriä ympäröi 3–4-metrinen piikkilanka-aita ja 2–3-metrinen muuri, joka on päällystetty sähkölangalla. Aitaa ja muuria vartioivat tuhat vartijaa, jotka on aseistettu automaattiasein ja käsikranaatein.lähde?

Vangit tekevät pakkotyötä kipsilouhoksella ja kultakaivoksessa. Leirillä sijaitsee myös tekstiilitehtaita, tislaamoita ja kuparityöpaja.

Ihmisoikeudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yodeokin keskitysleirin vangeilla ei ole juurikaan oikeuksia, ja heitä kohdellaan kuin orjia. Kaikki leiriltä pakoa yrittäneet teloitetaan 2–3 kuukautta kestävän kuulustelun jälkeen. Häiriötä aiheuttavat vangit suljetaan viikkojen ajaksi kuution muotoiseen kidutusselliin, jossa ei pysty seisomaan tai makaamaan. Vangit eivät saa ylimääräisiä vaatteita talvisin. Ruoka on leirillä vähäistä, minkä vuoksi vangit joutuvat syömään rottia pysyäkseen hengissä.[2]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Yodok concentration camp